– Na osnovu aktuelnih razgovora predstavnika Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i „Arcelor Mittal“ Prijedor o povećanju cijene prevoza rude na relaciji Omarska – Zenica, izražavamo zabrinutost za egzistenciju zaposlenih na Željeznici, kao i egzistenciju njihovih porodica, saopšteno je iz sindikata Željeznica.

U saopštenju se naglašava da plate radnicima Željeznica nisu povećavane još od 2007. godine, a prosječna plata je manja od plata u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je „Arcelor Mittal.

“Smatramo da je povećanje cijene prevoza rude opravdano, iz razloga što cijene prevoza nisu povećavane još od 2014. godine, dok je u istom periodu više puta došlo do povećanja cijene energenata (nafte), povećani su troškovi radne snage, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije. Za sve to vrijeme plate zaposlenih na Željeznici nisu povećavane”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da sindikati ne žele da budu dio političkih nekorektnosti i manipulacija i ne žele da se bave poslovnom politikom preduzeća, ali imaju potrebu da iznesu svoje mišljenje i stav po pitanju ovakvih tema kojima se dovodi u pitanje egzistencija zaposlenih kao i samo funkcionisanje Željeznica Republike Srpske.

“U svemu ovome ništa manji značaj nemaju radnici ŽRS od radnika Mitala i Sindikati Željeznica razumiju njihove zahtjeve, ali i oni treba da razumiju naše zahtjeve.

Mišljenja smo da Željeznice i „Arcelor Mittal“ kao dugoročni partneri trebaju pronaći obostrano povoljno i najbolje rješenje u interesu oba privredna sistema, pri tome u međusobnoj komunikaciji isključujući nekorektnosti i političku manipulaciju”, kaže se u saopštenju sindikata Željeznica.

BN TV