Rade Vlasenko pravosnažno je oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. iz logora “Trnopolje” izveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

Predsjedavajući sudija Hilmo Vučinić kazao je da je Apelaciono vijeće Suda BiH utvrdilo kako Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinio ovo djelo. On je dodao da je nesporno da je Filović odveden na radove i da se nije vratio.

“Nije van razumne sumnje dokazano da je Adem Filović lišen života od optuženog na način opisan u optužnici”, kazao je sudijaVučinić.

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće potvrdilo dio prvostepene presude kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice za zločine počinjene u Prijedoru, dok je u vezi s odbijajućim dijelom iste odluke koji se odnosi na Vlasenka naloženo novo suđenje.

Optuženi Vlasenko se tereti da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad sa još jednom osobom trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

Sud BiH je 2017. godine, u drugom predmetu, pravosnažno oslobodio Radeta Vlasenka i Dragu Končara optužbi da su 1992. počinili zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

BIRN