Vatrogasci iz Prijedora juče su gasili sedam požara, od kojih su bila dva velika i to na suprotnim stranama grada.

Na terenu su do 22 sata sinoć bili angažovani svi vatrogasci i tehnika iz Prijedora, ali i iz Vatrogasnog društva iz Kozarca.

– Požar u Jutrogošti gasilo je 18 vatrogasaca TVJ Prijedor sa pet vozila, a izgorjela je jedna štala, dva štaglja i šupa, spašene su dvije kuće koje su već bile zahvaćene požarom i 10-ak pomoćnih objekata. Izgorjela površina je nevjerovatnih 100 hektara – naveli su prijedorski vatrogasci.

Dodaju da je požar u Miskoj Glavi gasilo pet vatrogasaca TVJ Prijedor i pet vatrogasaca vatrogasnog društva Kozarac.

– Izgorio je jedan štagalj i 100 dunuma šume a spašene su dvije kuće i štala koje su takođe bile zahvaćene požarom – objašnjavaju vatrogasci.

Zbog velikih šteta i ogromnog obima posla prijedorski vatrogasci su jučerašnji dan ocijenili danom za pamćenje, dok komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš, kaže da se on može porediti sa akcijama za vrijeme poplava iz 2014. godine.

– Apelujemo na ljude da budu svjesni svojih postupaka kada krče i pale otpad. Da obrate pažnju na klimatske uslove i na pojavu vjetra koji je glavni uzročnih brzog i nekontrolisanog širenja požara – ističe Miljuš.

Dodaje da su na selu pretežno stariji ljudi koji u najvećem broju slučajeva krče njive tako što pale otpad, ali da time rizikuju svoje živote.

Juče je gorjelo i u Jarugama, Trnopolju, Donjim Orlovcima, Gornjim Garevcima i Crnoj Dolini.

Prijedorski vatarogasci kažu da svaki dan gase pretežno pet, šest šumskih požara.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto – TVJ Prijedor
Video – RTRS