Modni unikati od vune nastaju u Prijedoru. Prijedorčanka Renata Šikanjić Novaković, ručno plete originalnu odjeću, koja liči na slikarska platna. Njeni unikatni radovi odavno su prešli granice BiH.

Ovo nije slikarsko platno, već umjetničko djelo od vune, ručni rad Prijedorčanke Renate Šikanjić Novaković. Spretnim prstima, uz talenat i osjećaj za umjetnost, kažu njeni poznanici, ne plete, već “stvara”. Originalne motive pletući, vezući i heklajući, preslikava na vunene haljine, džempere, suknje, šalove, kape i torbe. Kaže, pletenje je tradicija u njenoj porodici, u kojoj su pleli i muškarci.

– Deda je pleo, apsolutno isto kao baba priglavčiće, džemperčiće šta god da je trebalo, deda je pleo. Da, iaako to danas izgleda čudno, umio je čovjek da plete – priča Renata Šikanjić Novaković.

Ovu, po struci profesorku srpskog jezika i književnosti, za originalne ručne radove inspirišu arhitektura i književnost.

– Moj omiljeni pisac je Milorad Pavić i volim priču “Petkutin i Kalina “i imam jednu haljinu koja se zove po tom djelu – napominje Renata.

Njeni modni unikati odavno su prešli granice BiH i danas su joj izvor prihoda. Ona plete svuda i u svakoj prilici.

– Ponesem u tašni nešto što trenutno radim i u slučaju da vidim da ću čekati preko deset – petnaset minuta, izvadim i pletem, na autobuskoj, na željezničkoj stanici, u vozu, kad kod doktora čekam u redu, nije mi apsolutno problem. Mogu i da sjedim i da štrikam i da stojim i da štrikam – nastalja priču ova Prijedorčanka.

Renata ne može da zamisli život bez pletenja, koje za nju ima i terapeutsko dejstvo.

– Smiruje zaista, meni je suprug imao običaj da kaže, ti da ne štrikaš ti bi visila s plafona. Јa sam inače hiperaktivna osoba, ali kada pletem u stanju sam da presjedim satima – zaključuje Renata Šikanjić Novaković.

Renata ima internet prezentaciju svojih radova. Svi koji vide njene unikate, kažu da je riječ o visokoj modi i da ona odavno zaslužuje značajno mjesto u modnoj industriji.

RTRS