U organizaciji Udruženja veterana Krajine Prijedor 1992-95 i Gradskog odbora Stranke za BiH Prijedor, u sali stadiona “Poljana“ u našem gradu, svečanom akademijom obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratilo nekoliko govornika, predstavnika organizatora ovog događaja, kao i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor.

Skup je okupio četrdesetak Prijedorčana među kojima su se našli i predstavnici političkih partija SBiH, SDA i PDA.

Prema riječima organizatora, na ovaj događaj su bili pozvani i svi Bošnjaci koji su odbornici u Skupštini grada Prijedora ali se niko od njih petorice nije pojavio.

Neki od prisutnih građana naglasili su da ovaj datum treba obilježavati svake godine, ali su istakli veliku zamjerku organizatorima koja se ogledala u činjenici da se u sali gdje se akademija održavala nije našla niti jedna jedina zastava Bosne i Hercegovine.

Mještani Kozarca ovaj dan su obilježili polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u ovom mjestu te posjetom šehidskom mezarju u Kamičanima.

Prvi mart se obilježava kao Dan Nezavisnosti BiH jer je tog datuma održan referendum 1992. godine na kome se glasalo o nezavisnosti BiH od Jugoslavije.

Ovaj datum se obilježava u Federaciji BiH, dok se to uglavnom ne čini u Republici Srpskoj.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com