Kroz šest projekata, koji su iz budžeta grada Prijedora finansirani sa više od 2.210.000 KM, u proteklih 10 godina priliku za posao dobio je 881 radnik.

Ovi podaci prikazani su u Informaciji o realizaciji Programa korišćenja sredstava za podsticaj u preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima u 2018. godini, koju su odbornici Skupštine grada Prijedora bez rasprave usvojili na posljednjem zasjedanju.

Međutim, nigdje u ovoj informaciji nije navedeno koliko radnika je ostalo na radnim mjestima za koja su dodjeljivani podsticaji u prošlim godinama. Uslov za dobijanje podsticaja, koji u pojedinim slučajevima iznose i 5.000 KM, jeste registrovati djelatnost i zadržati radnika godinu dana. Šta se dešavalo nakon tih godinu dana, odnosno da li su poslodavci samo uzeli novac i otpustili radnike, a neki i gasili proizvodnju za koju su dobili podsticaj, ni nakon 10 godina u gradskoj upravi nisu analizirali.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić pred odbornicima je pročitao da su realizovani brojni programi. On je naveo da su to podsticaji poslodavcima za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova, poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, za samozapošljavanje, podrška ženskom preduzetništvu, podrška uvođenju standarda kvaliteta i podsticajna sredstava za zapošljavanje kroz jačanje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća.

– Opravdanost realizovanih projekata se ogleda u smanjenju broja nezaposlenih, povećanju zaposlenosti, razvijanju javno-privatnog partnerstva gradske uprave i poslovnih subjekata, te realizaciji projekata za koje je predviđeno godišnje budžetsko finansiranje – objasnio je Rosić.

Dodao je da to ukazuje na pozitivan stav gradske uprave s ciljem registracije novih poslovnih subjekata i zapošljavanja novih radnika.

Međutim, privrednici s kojima smo razgovarali smatraju da to nije dovoljno. Jedan od preduzetnika, koji zbog straha za posao ne želi da mu otkrivamo ime, za Srpskainfo priča da su problemi privrednika brojni.

– Neškolovani kadrovi, nedostatak iskusnih radnika, majstora, nedostatak adekvatnih poslovnih prostora, loša putna infrastruktura, nedostatak volje za napretkom, suluda papirologija, nameti, bespotrebne procedure i izvoz robe problemi su sa kojima se svaki privrednik bori. Pomoć samog grada je na minimalnom nivou kad se gleda sa privredne strane – priča on.

Dodaje da se svake godine uvode inovacije u cilju pomoći privredi, ali da se malo gleda stvarni efekat svega toga.

– Radi se na razvijanju poslovnih zona, a pogledajte šta okružuje te poslovne zone. Kako predstaviti i objasniti brojne ruševine koje narušavaju ugled, ali i sam izgled grada? Kako objasniti nedostatak kanalizacije, poplave u centru grada nakon malo jače kiše, jako slabu elektromrežu za koju je uvijek kriv dalekovod – ističe ovaj ogorčeni preduzetnik.

Navodi da je sada, kada mladi ljudi mahom odlaze iz Prijedora, novac najmanje bitan.

– Valjda će jednom početi shvatati da nije više stvar u novcu. Sve što nas okružuje utiče na odluke o odlasku ili ostanku. Podstaći danas mladu osobu da samostalno nešto krene raditi je gotovo nemoguće, zato jer većina misli da nema napretka, a ni mogućnosti – kaže on.

Poručuje da projekti pomoći za strane investitore dodatno demorališu domaće privrednike jer veću podršku dobijaju stranci, a lokalnim preduzećima je ponekad potrebno samo da budu uvažena u svojoj sredini.

Nova radna mjesta

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da će u ovom gradu ove i naredne godine biti sprovedeno 9 investicionih programa te da su u toku pregovori sa još četiri investitora koji bi mogli doći i pokrenuti poslovanje u ovom gradu. Najavljuje se zapošljavanje i preko 1.000 radnika.

– Svima je važno da smanjimo odlazak mladih, pošast koja je zahvatila regiju, a čiji je uzrok nepostojanje dovoljno kvalitetnih radnih mjesta – rekao je Đaković.

EuroBlic-srpskainfo.com