U Prijedoru je počeo Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost”.

Na njemu nastupaju mladi članovi devet kulturno – umjetničkih društava iz Prijedora, Gradiške, Šipova, Novog Grada i Piskavice, kao i Dvora na Uni iz Hrvatske.

Јedan od ciljeva festivala “Razigrana mladost” je očuvanje tradicije, zbog čega je naglasak stavljen na nastupe mladih, kojih se u Prijedoru okupilo oko 700.

– Folklor volim zbog očuvanja tradicije, druženja, što sam došla prvi put u Prijedor, upoznala mnogo drugara iz drugih gradova – kaže Nevena Marinović iz Šipova.

Ovu manifestaciju već 17 godina u nizu organizuje Srpsko kulturno – umjetničko društvo “Dr Mladen Stojanović” u saradnji sa Gradom Prijedorom.

– Cilj ove manifestacije je mali rezime godišnjeg rada, upoznavanje društava, razmjenjivanje iskustava, uzvraćanje gostoprimstva i širenje što više pozitivne energije – istakla je Milena Marić Ciganović, predsjednica SKUD “dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora naglasio je da ovaj grad daje značaj folkloru i zbog toga, kako je rekao, nada se budućoj saradnji sa svim folklornim sekcijama u Prijedoru i proširenju prijateljstva sa drugim gradovima i državama.

Festival “Razigrana mladost”, koji se održava u prijedorskoj Dvorani “Mladost”, završava se večeras.

RTRS