Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području Prijedora prošle godine iz budžeta grada potrošeno je oko 430.650 maraka, što je za oko 100.000 manje od onoga što je planirano.

U Informaciji o realizaciji Programa korištenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu, koju su usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora na poslednjem zasjedanju navedeno je da je za ovu namenu bilo planirano 544.000 maraka.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, Rade Rosić, rekao je da je bilo 450 prijava poljoprivrednika, te da su podsticaji odobreni za njih 414.

-Podsticajima iz budžeta u 2018. godini je povećana visina prihoda poljoprivrednih proizvođača i nastavljen je trend stvaranja pozitivne klime u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Prijedora, čime se utiče na njihovo poslovanje i održivost- rekao je Rosić. Dodao je da ove podsticaje treba osigurati i u budućem periodu.

Za podsticaj u stočarskoj proizvodnji utrošeno je oko 150.000 maraka. Najviše zahtjeva za podsticaje odobreno je uzgajivačima goveda, svinja i ovaca.

Podsticaje iz gradske kase za uzgoj ovaca unazad nekoliko godina redovno ostvaruje i Vukašin Majstorović iz Jutrogošte koji ima oko 130 ovaca.

-Za jednu ovcu dobijem pet maraka podsticaja. Taj novac mi je veoma koristan jer mi imamo velike izdatke kao što je kupovina lijekova za ovce, nabavka sijena i šišanje ovaca pa za tu namjenu te podsticaje najčešće i potrošim.- priča Majstorović.

Dodaje da je veoma značajno što je i isplata ovih podsticaja redovna.

Za razliku od stočara, pčelari nisu zadovoljni visinom podsticaja za svoju proizvodnju. Rade Radaković iz Gornje Dragotinje godinama se bavi pčelarstvom i trenutno ima oko 80 društava.

– Nisam dobio podsticaje. Uslov je da imaš registrovan pčelinjak ali to mi se ne isplati. Da se registrujem morao bih plaćati svakog meseca za poreze i doprinose 150 maraka. Sa druge strane od Ministarstva poljoprivrede Srpske podsticaj po košnici je 4,5 KM, a od grada Prijedora dvije KM. Tako da ta računica nema logike – ističe Radaković.

Za unapređenje voćarstva iz gradske kase utrošeno je oko 47.600 maraka. Taj iznos dobilo je 105 voćara. Za hektar voćnjaka dobijaju od 100 do 300 maraka.

-Naravno da nam ti podsticaji mnogo znače. Pogotovo što nas voćare iz Ministarstva poljoprivrede zaobilaze sa podsticajima ili nam umanjuju podsticaje. Sa druge strane grad nas nije iznevjerio do sada i nadamo se da će tako i ostati- kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara iz Prijedora.

Za proizvodnju povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru iz budžeta grada prošle godine izdvojeno je 49.000 KM, a obnovu poljoprivredne mehanizacije 34.500 KM.

U ovoj godini manje novca za poljoprivredu

Zbog amandmana na budžet za ovu godinu, odnosno uvođenja novih stavki koje se finansiraju, umanjen je iznos za poljoprivredu. Planirano je da on bude 694.000 KM, dok je u “Službenom glasniku” objavljeno da se u ovoj godini za unapređenje poljoprivrede izdvaja 492.060 KM.

EuroBlic-srpskainfo.com