Sukobi između prijedorskog SNSD-a i DNS-a ne prestaju. Gradska uprava Prijedor radila je i radi u skladu sa zakonom, odgovorio je danas gradonačelnik Milenko Đaković, nakon jučerašnje prozivke iz prijedorskog SNSD-a da su putevi u katastrofalnom stanju. Dok dva izvođača međusobno obaraju tendere, 1,5 miliona maraka, odobrenih od Vlade Srpske za ove namjene, već godinu dana čeka.

Ovako danas odgovara gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković na jučerašnje optužbe iz SNSD-a kada je istaknuta nesposobnost gradske vlasti da radi u interesu građana, ukazujući na katastrofalno stanje puteva. U DNS-u su svjesni problema koji je, kako kaže Đaković, bio zbog obaranja tendera, žalbi i tužbi. Prvi čovjek prijedorskog DNS-a ne isključuje mogućnost da se kriza na relaciji SNSD – DNS sa republičkog nivoa stacionira u Prijedoru.

– Iz našeg ugla gledano Grad je kvalitetno funkcionisao dugo godina i sadašnja nestabilnot može biti povezana sa nestabilnošću na republičkom nivou. Ali naglašavam, mi ćemo se i dalje zalagati za stabilnost svih odnosa u gradu Prijedoru – rekao je Đaković.

Predsjednik Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Prijedor Saša Bursać ističe da to što Đaković priča nije istina i da se oni u Prijedoru bore za svoje građane.

– Šta republički nivo ima sa lokalnim putevima ovdje – upitao je Bursać.

Stavovi SNSD-a i DNS-a u Prijedoru razilaze se i oko direktorskih funkcija. SNSD traži primjenu izbornih rezultata sa posljednjih lokalnih izbora želeći učešće u izvršnoj, onoliko koliko participiraju u zakodavnoj vlasti.

Gradonačelnik Prijedora se nada da će stavovi usaglasiti kada su u pitanju pozicije DNS-a na čelu institucija i preduzeća.

– Ali, moram naglasiti da ovog problema nije bilo dok se nije promijenio predsjednik Gradskog odbora SNSD-a -dodaje Đaković.

Problemi na relaciji SNSD – DNS u Prijedoru eskalirali su tokom posljednja dva skupštinska zasjedanja kada je gradonačelnik izgubio skupštinsku većinu. Na prijedlog Milenka Đakovića za odgađanje skupštine, protiv je tada glasalo osam odbornika SNSD-a, po dva odbornika iz DNS i PDP-a, pet iz SDS-a, jedan iz DF-a, kao i jedan samostalni odbornik. Na kraju, protiv prijedloga gradonačelnika bilo je 18 odbornika, dok je njih 12 podržalo prijedlog, a jedan je ostao uzdržan.

RTRS