U Prijedoru je predstavljen roman Neleta Karajlića “Solunska 28”.

Karajlić je roman napisao nakon velikog uspjeha autobiografije “Fajront u Sarajevu”, koja je prodata u 100.000 primjeraka.

Prema riječima autora, pisanje “Solunske 28” bila je avantura u koju je ušao da bi kreirao uzbudljivo i zanimljivo djelo.

– To je priča o kući na Dorćolu u Beogradu, koja je preživjela stotinu godina 20. vijeka sa svim svojim ukućanima i narodom oko nje. To je jedna dramatična priča o nama, našoj istoriji i svemu onome što nas je zadesilo – priča Karajlić.

Kritičari su “Solunsku 28” uporedili sa literaturom nobelovca Gabrijela Garsije Markesa i njegovim “magičnim realizmom”.

– Naš teren je veoma sličan Latinskoj Americi i Beograd je kao neki Makando. Ono što je zanimljivo je da mi koji živimo na ovom tlu imamo određenu vrstu imaginacije, koja nam ne da da budemo realni u životu, u politici, u književnosti… – dodao je Karajlić.

On je za sljedeći mjesec najavio objavljivanje drugog dijela romana. Za treći i posljednji dio rekao je da bi pred čitaocima mogao da se nađe naredne godine.

RTRS