Svjedok Odbrane Bore Milojice i Želislava Rivića, optuženih za zločine počinjene na području Prijedora, rekao je da nema saznanja ko je počinio ubistva na punktu u mjestu Hambarine.

Draško Ratković ispričao je da je 1992. godine mobilisan u Ljubijski bataljon, te da je stražario, između ostalog, i na punktu u Hambarinama.

Svjedok se prisjetio da je njih oko 13 vojnika bilo smješteno u četiri-pet kuća, i da su obezbjeđivali da stanovništvo iz Čarakova ne presiječe komunikaciju Ljubija – Prijedor.

“Bojali smo se za goli život od tog stanovništva što je izbjeglo u Čarakovo. Tih muslimanskih paravojnih formacija”, rekao je Ratković, svjedočeći u korist obojice optuženih.

Dodao je da Milojica i Rivić nisu bili s njim u istoj kući.

Jedne večeri, kako je kazao, svjedok je bio u sobi kada je čuo rafal. Istaknuo je da su konstatovali narednog jutra da je bilo ubistava i da je “neki momak pobjegao s mjesta kao svjedok”.

Ratković je negirao da je čuo tu noć prepirku, te dodao da je ujutro vidio kako su dvije osobe bile mrtve.

U unakrsnom ispitivanju Ratković je rekao da se ne sjeća gdje su bili optuženi u trenutku kada je čuo pucanje. Nakon predočenog zapisnika iz istrage u kojem je ustvrdio da su na straži, između ostalih, bili Željko Rivić i Boro Milojica, svjedok je kazao: “Mislim da je to tačno onda”. Ratković je potvrdio i navode iz zapisnika u kojim je rekao da je čuo tri kratka rafala i neke pojedinačne.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća svjedok je naveo da nije nikada saznao ko je počinio ta ubistva.

Boru Milojicu i Želislava Rivića, bivše pripadnike Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ramiz Škulj, potvrdio je da je 2016. sačinio službenu zabilješku o razgovoru s Kemalom Alagićem zvanim Divljak o ubistvima grupe Roma u naselju Volarić.

Škulj, koji je svjedočio u korist Odbrane Milojice, naveo je da je za Alagića čuo da je “sklon iznošenju neistine”, te da je bio upozoren da Alagić čak traži novac za informacije, što je jedne prilike tražio i od svjedoka.

Svjedok je naveo da je Alagić, koji je preminuo, ispričao da je jednu predvečer na “tamiću” iz pravca Miske Glave prepoznao izvjesnog Stivena, Bartoza i Peru Krnetu, te čuo pucanje, a kasnije vidio i 21 leš. Škulj je naglasio kako je imao saznanja da je Alagić sa Stivenom imao neraščišćene odnose.

O istim događajima Škulj je potvrdio da je sačinio i službenu zabilješku o razgovoru s Ajkom Pećanac, koju je Odbrana pročitala. Pećanac je tada rekla da je krajem jula 1992. vidjela “tamić” i prepoznala Stivena, čula pucnjavu, a kasnije saznala da su ubijeni Romi koji su išli kopati grobnicu, među kojima su bili njen otac i brat.

Nastavak suđenja planiran je za 7. mart.

BIRN