Policijska uprava Prijedor u vremenskom periodu od 13.02. do 17.02.2019. godine, realizovala je akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i korištenja bezbjednosnog pojasa.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 916 učesnika u saobraćaju a sankcije su izrečene za 649 učesnika ili 70,8 % kontrolisanih.

Od ukupnog broja sankcionisanih učesnika u saobraćaju, zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzinekretanja sankcionisano je 377 vozača ili 58%.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 284 prekršaja odnosi se na prekoračenje brzine kretanja od 11 do 20 km/h, te 69 prekršaja na prekoračenje brzine kretanja od 21 do 30 km/h.

Prekoračenjem dozvoljene brzine kretanja preko 30 km/h počinjena su 24 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u iznosu od 400 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Za ukupno 93 evidentirana prekršaja, pored novčane kazne, propisano je izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilomu ukupnom trajanju od 117 mjeseci.

Zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa sankcionisana su 84 učesnika u saobraćaju od kojih 68 vozača, sedam suvozača i devet putnika u vozilu.

Zbog neposjedovanja i nekorištenja posebno prilagođene sjedalice za djecu, odnosno posebnog podmetača sankcionisano je 18 učesnika u saobraćaju.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija