Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora govori za “Novosti” o novim dešavanjima u njegovom gradu

U Prijedoru, koji je bastion DNS, zbog poslednjih poteza SNSD sada imamo nestabilnu skupštinsku većinu. Naime, SNSD, sa kojim je DNS u Prijedoru u koaliciji već 15 godina, nedavno je započeo saradnju sa drugim strankama u Skupštini, i po poslednjim odlukama na ne toliko važnim pitanjima, ostvario je odnos glasova u Skupštini 19:12. Ponašanje koalicionog partnera može da znači da će biti upitna skupštinska većina, koju su do sada činili DNS-SNSD-SPRS-SDP, a koaliciji je bio blizak i SDA, koji je sarađivao u većini slučajeva – kaže, u intervjuu za “Novosti”, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora. On kaže da je pre pre tih dešavanja u Skupštini ta koalicija imala komotnu većinu sa 23 odbornika.

Hoće li takvo ponašanje rezultirati i vašim opozivom s mesta gradonačelnika?

– Ponudio sam već koalicionom partneru SNSD mogućnost da bude raspisan referendum o opozivu gradonačelnika u Prijedoru, jer me Skupština ne može razrešiti. Ipak, zasada to pitanje nije stavljeno na dnevni red. Očigledno se ide ka tome da se kroz Skupštinu zamenjuju gradski funkcioneri i direktori, a pogotovo kadar DNS. Nisam spreman da se lako povučem, jer predstavljam ozbiljnu stranku DNS.

Da li su već donete neke za Prijedor loše odluke?

– Nažalost, jesu. Uz pomoć opozicionih predstavnika, naši dojučerašnji partneri napravili su većinu u vezi sa interesnim pitanjima, gde su svi tražili svoja uklapanja zbog ličnih interesa da ih proguraju u budžetu. Tako su prvo smanjena izdvajanja za stipendije studentima i đacima za 100.000 KM, što smatram nepopularnom merom, a sredstva su usmerena za izgradnju jednog kabineta za Visoku medicinsku školu. Sada je problem što nemamo novca da isplatimo stipendije. Promenjena je i stavka za podsticije u poljoprivredi, koja je takođe umanjena za 100.000 KM. Za isti iznos umanjeno je i izdvajanje za podsticaje za zapošljavanje…

Prijedor s nestrpljenjem iščekuje rešavanje prodaje RŽR “Ljubija”.

– Pravo na eksploataciju železne rude na području celog grada Prijedora ima “Arcelor Mital”, jer je tako ranije definisano u ugovoru sa Vladom RS. Znači da jedino ta kompanija može da vadi rudu u RŽR “Ljubija”. “Arcelor Mital” nije prošao kao kupac na berzi akcija Vlade RS iz RŽR “Ljubija”, i već imamo najavu da će smanjiti za 30 odsto kopanje rude u rudniku Omarska, što preti otpuštanjem 30 odsto radnika. U toj kompaniji u Prijedoru radi 850 radnika. Imamo obećanje iz Vlade RS i od premijera da će pokušati da reše taj problem, kako bi “Arcelor Mital” lakše izašao na berzu, ali po tom pitanju još ništa nije urađeno.

Iz Vlade RS poručeno je da auto-put Banjaluka – Prijedor neće biti prioritet, već put ka Srbiji, preko Bijeljine.

– Ova najava je veliki šok za našu regiju. Poslednjih 10 godina grad Prijedor i okolne opštine se bore da se izgradi put Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i brzi put Prijedor – Kozarska Dubica. Bili smo presrećni kada je sa kineskom kompanijom “Šandong” potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor. Zato smo sa načelnicima okolnih opština izrazili razočaranje. Nažalost, nema zvaničnog odgovora iz Vlade zašto se to radi.

ADMINISTRACIJA

Imate najmanju administraciju u RS.

– Pored opštine Laktaši, Prijedor jedini u RS ima manji broj zaposlenih u administraciji od propisanih troje zaposlenih na 1.000 stanovnika. Imamo efikasnu administraciju. Vodimo se narodnom izrekom “Gde je puno ćaća, kilava deca”.

PRIZNANjA

Grad Prijedor je dobitnik mnogobrojnih priznanja.

– Da. Poslednje u nizu je priznanje Prijedoru, odnosno sertifikat BFC za grad sa najboljim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Prijedor je “Fajnenšel tajms” proglasio jednim od 10 gradova u Evropi koji imaju princip dobrog upravljanja budžetom grada.

Novosti.rs