poljoprivredno prehrambena skola-rasadUčenici prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole, u okviru praktične nastave, pripremaju 8.000 komada rasade povrća koje će do kraja mjeseca prodavati po 0,80 KM za struk paprike i patlidžana, odnosno po jednu KM za struk paradajza i krastavca.

Profesor stručnih predmeta Jovanka Dražić rekla je da u dva plastenika u krugu preduzeća “Komunalne usluge” već devetu godina učenici ove škole proizvode rane visokorodne hibridne rasade otporne na bolesti i sa garantovano visokim prinosima.

“Učenici, njih oko stotinu, praktično sami organizuju cijeli proces proizvodnje, od sjetve do njege, tako da mnogi od njih, kada uz pomoć profesora savladaju postupak, požele proizvoditi rasad kod svojih kuća samostalno”, rekla je Dražićeva.

Novac dobijen prodajom rasada koristi se za posjete poljoprivrednim proizvođačima i sajmovima, za nabavku novog sadnog materijala, za nabavku učila, za održavanje plastenika, a slijedi ulaganje u uzgoj kalifornijske gliste i proizvodnju lumbri humusa.

SRNA