Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u veremenskom periodu od 07.02. do 10.02.2019. godine, realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača pod uticajem alkohola, opojnih droga i lijekova.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 736 učesnika u saobraćaju a sankcije su izrečene za 201 učesnika ili za 27,3 % kontrolisanih.

Ukupno je alkotestirano 696 vozača od kojih je 46 vozača sankcionisano zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola a koji su tom prilikom isključeni iz saobraćaja. Prema devet vozača primjenjena je mjera zadržavanja do otrežnjenja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Osam vozača zadržano je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg i jedan vozač zbog odbijanja alkotestiranja. Kod 23 vozača utvrđena je količina alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg dok je kod deset vozača utvrđena količina alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg.

Vozačima zatečenim pod uticajem alkohola pored novčane kazne, izrečeno je 20 zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilima, od čega deset zaštitnih mjera u trajanju od dva mjeseca. Ukupno trajanje izrečenih zaštitnih mjera tokom akcije iznosi 30 mjeseci.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno pravila koja se odnose na zabranu upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor i u narednom periodu nastaviće sa kontinuiranim aktivnostima usmjerenim na kontrolu ovih ali i ostalih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

PU Prijedor
Foto – ilustracija