Gostujuća izložba “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske II” otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Autor izložbe Milka Đukić, inače muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, objasnila je da je riječ o izložbi tematskog karaktera, kojom je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

– Izložbom su obuhvaćeni arheološki spomenici rimske provenijencije otkriveni na prostoru BiH i to ostaci rimskih puteva, kamena plastika, keramičke posude, fragmenti od keramike i stakla – rekla je Đukićeva.

Predmeti su pronađeni prilikom arheoloških istraživanja na Kastelu, Haništu, na Griča-Pauši u Ramićima, u Glavicama kod Glamoča i u Jablanici kod Dubice.

– U pitanju je 115 predmeta i to kamena plastika, staklo i keramički materijal, kuhinjska i stona keramika u periodu od prvog do četvrtog vijeka i staklo iz lokalnih radionica koji su dio arheološke zbirke muzeja kao rezultat sistematskih istraživanja ovih područja 1972. i 1986. godine – kazala je Đukićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da je izložba nastavak saradnju ove dvije ustanove, koja je i u prethodnom periodu imala zanimljive i poučne sadržaje.

– Izložba je sadržajno zanimljiva jer obrađuje prve vijekove naše ere na ovim područjima i vizuelno zanimljivo ukomponovana – naglasio je Radonjić.

Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Glas Srpske