Zaposleni u prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” na današnjem sastanku sa direktorom Mirkom Soviljem, iznijeli su zahtjeve kojima žele da poboljšaju svoj položaj.

Oni traže da im do 10. u mjesecu budu isplaćivane plate za prethodni mjesec. Tvrde da su posljednju platu primili za decembar, te da im je kasnila 33 dana.

Takođe zahtijevaju da imaju uvid u izvještaj o finansijkom stanju bolnice, te jasan plan rukovodstva o načinu izmirivanja neuplaćenih doprinosa.

– Po hitnom postupku rješiti pitanje zdravstvenog osiguranja i liječenja radnika, odnosno naći model. Informacija sa terena i lična iskustava dokazuju da se knjižice ovjeravaju na kratak period. Mi se na šalterima radnicima Fonda zdravstvenog osiguranja moramo ispovjedati o dijagnozama koje imamo i reći im da li ćemo se liječiti pet, sedam ili 27 dana – pročitali su sindikalci.

Sastanak i krajem mjeseca

Naveli su da očekuju od rukovodstva da nađe rješenje za ove zahtjeve koje će im predstaviti na novom sastanku 28. februara.

Predsjednik strukovnog Sindikata medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor, Ivana Davidović, kaže da radnici traže ona prava koja im zakonom pripadaju.

-Propisano je da se do 10. u mjesecu isplati plata za prethodni mjesec.Mi smo 13. februara primili decembarsku platu, sada nam kasni plata za januar.- izjavila je Davidovićeva. Navela je da prema podacima koje su dobili iz Fonda penzijskog osiguranja, radnicima prijedorske bolnice doprinosi nisu uplaćeni dvije godine i dva mjeseca.

Predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Mirko Šerbedžija, kaže da će naredni koraci biti poznati nakon odgovora menadžmenta na zahtjeve, ali da je rano govoriti o štrajku.

-Mene je strah da su medicinski radnici stavljeni kao tampon između političkog čekića i nakovnja. Mi samo taržimo naše krvavo zarađene plate i ništa drugo osim onoga što nas po zakonu sleduje. Da ne dođemo opet u sitaciju da ljudi ne mogu isplatiti svoje rate kredita, platiti djeci školovanje, mjesečne karte za prevoz, kupiti hljeb i mlijeko- istakao je on.

MUP traži novac od bolnice

Direktor bolnice u Prijedoru, Mirko Sovilj, objašnjava da je isplata plata redovna, te da je jedan mjesec zakašnjenja nastao mnogo ranije zbog dinamike u isplati plata. Navodi da je plata za decembar isplaćena 13. umjesto 10. januara jer je ovoj ustanovi bio blokiran račun zbog spora oko stana koji je vođen sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Naime, bolnici je MUP ustupio stan još 1986. Nakon rata bolnica je stan ustupila Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica. Posredstvom ovog Ministarstva raseljena porodica je živjela u ovom stanu sve do prije šest mjeseci.

– Mi smo ponudili MUP stan, odgovor MUP je bio da njima ne treba stan nego da se ovo pitanje riješi prema sudskoj presudi odnosno kroz novčanu vrijednost stana i da od nas traže da uplatimo taj novac – objašnjava Sovilj.

Dodaje da je sa ministrom unutrašnjih poslova dogovorio i potpisao sporazum o odgođenom plaćanju. Međutim, 25. januara blokiran je račun bolnice.

– Mi smo preduzeli sve mjere, potpisali Sporazum sa MUP, Pravobranilaštvo je na to dalo pozitivno mišljenje, i Pravobranilaštvo je tražilo od suda da se skine blokada – priča on.

Navodi da MUP i dalje ne želi stan već 104.000 maraka koliko je procenjena njegova vrijednost. Sovilj tvrdi da je ranije predloženo Upravnom odboru da se stan proda i novac isplati MUP, ali da je UO to odbio.

– Pošto nemamo više kuda, ponovo ćemo predložiti UO da prodamo taj stan. I nadam se da ćemo dobiti saglasnosta Vlade RS da prodamo taj stan i da možemo bar djelimično da se obeštetimo – kaže Sovilj.

Da li je u bolnicu ušla politika?

Tvrdi da su u prošle dvije godine redovno iplaćivani doprinosi za radnike bolnice, ali da nisu uplaćivani u ranijim godinama za ukupno 22 mjeseca.

– Taj dug je reprogramiran i stavljena je tačka na njega – ističe on.

Međutim, pozadina ovih trzavica zaposlenih i direktora Sovilja, mogla bi da bude politika.

Naime, Sovilju je treći mandat istekao u avgustu prošle godine. Na čelu ove bolnice bio je 12 godina kao kadar DNS. On je i poslanik ove partije u NS RS. Međutim, poslednjih dana spekuliše se da će direktorsko mjesto u prijedosrkoj bolnici pripasti SNSD. Sovilj kaže da ne želi vjerovati da je politika ušla u ovu ustanovu, jer on to nije dozvoljavao 12 godina.

– Ove poteze Sindikata doživljavam vrlo nekorektno i zlonamjerno, jer je nanesena šteta bolnici i u bolnici nije katastrofa kao što se stiče utisak – zaključuje on.

EuroBlic-srpskainfo.com