U Prijedoru je sve izvjesnija nova skupštinska većina. Prijedlog gradonačelnika Milenka Đakovića, da se zbog neusaglašenog dnevnog reda odgodi današnja sjednica, nije dobio potrebnu većinu. Za njegov prijedlog nisu glasali ni svi odbornici DNS-a. Gradonačelnik kaže da skupštinska većina više ne fukncioniše.

Nakon 15 godina, od dolaska DNS-a na vlast u Prijedoru, prvi put su pojedini odbornici ove partije glasali protiv odluka svog Kluba.

Nakon brojnih pregovora i pauza, za prijedlog gradonačelnika o odgađanju sjednice, glasalo je 12 odbornika, jedan je bio uzdržan, a 18 ih je bilo protiv. Među njima i dva odbornika DNS-a.

– Na amandmane SNSD-a o promjeni dnevnog reda stav Kluba je bio da se glasa protiv. Od deset odbornika DNS-a, osam je glasalo protiv, dva su glasala za amandmane SNSD-a – rekao je Goran Predojević, šef Kluba odbornika DNS-a.

Kako saznajemo, DNS-ovi, Predrag Starčević i Duško Miletić nisu podržali svoj odbornički klub, ali nisu željeli da komentarišu. Nakon decenije izbornih pobjeda, dovedena je u pitanje kolicija DNS-SNSD, a samim tim i skupštinska većina. U DNS-u tvrde da je bilo pritisaka na članove ove partije.

– Ovdje je očigledno u pitanju SNSD, koji je odlučio da napusti koaliciju. U međuvremenu, između dvije skupštine, bilo je djelovanja na ljude iz raznih uglova – ponudama i svim onim što su smatrali da treba da bi se promijenila skupštinska većina – tvrdi Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Na ove tvrdnje, oštro su reagovali iz prijedorskog Gradskog odbora SNSD-a.

– Ako gradonačelnik daje izjavu da je na nekog bilo pritiska u njegovom gradu, naročito iz njegove partije, pozivam ga da pokrene odgovornost – kaže Saša Bursać, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a.

A da li je ovo kraj dugogodišnje koalicije, iz prijedorskog SNSD-a još ne preciziraju.

– Dalje ćemo vidjeti, sješćemo i dogovaraćemo se sa strankama koje imaju svoje odbornike u Skupštini grada- istakao je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Stagnacija razvoja grada Prijedora bila je nešto preko čega se ne može preći, kažu u SNSD-u. Tvrde da je kap u prepunoj čaši bila raspodjela 1,5 miliona KM sa republičkog nivoa.

– Јutros smo saznali da je gradonačelnik tražio od Vlade da se ta sredstva od 1,5 miliona KM, koja su već bila obezbijeđena i prebačena na račune Direkcije za puteve, preusmjere za izgradnju dvorane na Urijama. A znamo koliko je izdvojeno za dvoranu na Urijama do sada – rekao je Pavlović.

Gradonačelnik Prijedora naglasio je da on ne može izvršiti takav nalog jedne stranke, bio to DNS, SNSD ili bilo koja druga partija. Zbog toga, kako je rekao, vjerovatno i ovakva dešavanja u Skupštini.

Na pitanje da li prijedorski SDS ulazi u koaliciju sa SNSD-om, novoimenovana šefica Kluba odbornika SDS-a, Јovana Panić odgovara da danas nije bilo pitanja o bilo kakvoj koaliciji ili rušenju postojeće većine. Ono što su podržali, jesu dopune i izmjene dnevnog reda.

U odborničkim klubovima SNSD-a i SDS-a kažu da, za sada, nema opoziva gradonačelnika. I u SNSD-u i SDS-u tvrde da, za sada, nema opoziva gradonačelnika.

Šef Kluba odbornika SNSD-a naveo je da u ovom trenutku, opoziv uopšte ne dolazi u razmatranje.

– Mi smo u decembru usvojili Program rada gradonačelnika, to valjda pokazuje šta mislimo o radu i kako će dalje sve da se odvija- rekla je šefica Kluba odbornika SDS-a.

O sudbini dva člana DNS-a, koja nisu ispoštovala dogovor svog odborničkog kluba, odlučivaće organi stranke, poručuju u DNS-u.

RTRS

Povezane vijesti

KOZARA BILJEŽI SVE VEĆI BROJ POSJETA: A JOŠ NEMA A... Nacionalni park “Kozara” iz godine u godinu obara rekorde u broju posjeta. Samo prošle godine, krajišku ljepoticu posjetilo je 130.000 turista. I ne č...
LOVAČKO UDRUŽENJE „SRNDAĆ“ OMARSKA ORGANIZUJE 28. ... Lovačko udruženje „Srndać“ iz Omarske i ove godine organizuje Lovačko veče, odnosno „Lažijadu“. Ova tradicionalna lovačka manifestacija biće održan...
RADNICI PRIJEDORSKE BOLNICE NEZADOVOLJNI NAČINOM I... Zaposleni u prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” na današnjem sastanku sa direktorom Mirkom Soviljem, iznijeli su zahtjeve kojima žele da p...
PRIJEDOR BOGATIJI ZA JOŠ JEDNU DM PRODAVNICU: VRIJ... Prijedor je postao bogatiji za još jednu moderno opremljenu dm prodavnicu, koja je danas otvorena u Retail parku Bingo. Druga po redu dm prodavnica...
SOVILJ: RADNICI U PRIJEDORSKOJ BOLNICI IMAJU I PLA... Neistina je da radnici Bolnice Prijedor nisu dobili plate od novembra i da nemaju zdravstveno osiguranje dvije godine, kazao je Mirko Sovilj, direktor...
PRIJEDOR-OTVOREN LC WAIKIKI: ODJEĆA ZA SVE PO PRIS... Poznati svjetski lanac LC Waikiki konačno je otvorio prvu prodavnicu u Prijedoru. Ona se nalazi u novoizgrađenom Retail parku „Bingo“ na Svalama, ...
PRIJEDOR: OBILJEŽEN DAN BORACA REPUBLIKE SRPSKE &#... Povodom Dana boraca Republike Srpske u crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je služen parastos, nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće ...
U ČETVRTAK OTVARANJE RETAIL PARKA “BINGO”: POZNATE... Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih trgovačkih lanaca, “Bingo” iz Tuzle, investirao je u Prijedoru u Retail park koji će sa radom početi 14.februa...