U Prijedoru je potpisan ugovor za izgradnju tercijarne vodovodne mreže u sistemu vodosnabdijevanja “Crno vrelo”. Ugovor se odnosi na 11 naselja na području Prijedora. Vrijednost radova je 9,4 miliona maraka, a investitor je Grad Prijedor.

Tercijarna vodovodna mreža i kućni priključci biće iygrađeni u naseljima: Petrov Gaj, Omarska, Niševići, Gradina, Kamičani, Lamovita, Kevljani, Marićka, Јelićka, Bistrica i Krivaja. Izvođač radova ima obavezu da završi posao za 18 mjeseci.

– Tu imamo negdje oko 316 kilometara trase što tercijarne što priključaka, oko 4.200 priključaka domaćinstava – rekao je Radislav Verić, direktor Hidro-kopa.

Cijena priključka na vodovodnu mrežu za domaćinstvo iznosi 900 maraka. U Vodovodu očekuju da će više od 50 odsto domaćinstva biti zainteresovano za priključak.

– Sad će se sigurno ići u kontakt sa svim tim stanovnicima da se vidi njihova zainteresovanost. Priključak je 900 maraka. On se može isplatiti u više mjesečnih rata i nekoliko godina sigurno – istakao je Vlado Reljić, direktor Vodovoda Prijedor.

Vodovod “Crno vrelo” zajednički je projekat Prijedora, Banjaluke i Vlade Republike Srpske. Do sada je uloženo oko 10 miliona maraka, a nadležni procjenjuju da je još toliko potrebno za njegov završetak.

– Ovo bi bila završna faza izgradnje ovog regionalnog vodovoda na području grada Prijedora – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Šef Tima za sprovođenje projekta, Ministarstvo finansija Republike Srpske Radmila Mihić navela je da je osam miliona maraka vrijedan ugovor, finansijski najveći ugovor u projektu za ovih sedam godina koliko djeluju na području Republike Srpske.

– A do njega smo mogli doći samo uz zajedničko djelovanje lokalne zajednice, koja vodi računa o interesima svojih građana, profesionalne kompanije, odnosno izvođača radova, koji se pokazao kao profesionalan i odgovoran u prethodnoj saradnji, i uz stručno znanje tima iz Ministarstva finansija – dodala je Mihićeva.

Nakon završetka ovog projekta, na području Prijedora će, kažu nadležni, vodosnabdijevanjem biti pokriveno oko 75% stanovništva.

RTRS