Odbrana Miće Jurišića, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora, pročitala je iskaz svjedoka u kojem stoji da optuženi nije bio prisutan kad su ubijeni Ermin Behlić i Muharem Osmanović.

Jurišićeva Odbrana pročitala je iskaz Ismeta Karupovića dat Tužilaštvu BiH u bosanskohercegovačkoj ambasadi u Haagu 2012. godine, te predočila dokumentaciju prema kojoj je svjedok nedostupan organima gonjenja. Tužilaštvo se protivilo čitanju ovog iskaza, dodavši da je odustalo od saslušanja svjedoka Karupovića.

Prema zapisniku, Karupović je rekao da je u junu 1992. godine u Čarakovu sreo Dragu Tintora i još trojicu srpskih vojnika, koji su mu kazali da ih odvede prema mjestu gdje se nalazio automobil Slavka Ećimovića. On je dodao da su krenuli i usput prošli pored kuće Aziza Behlića, kao i da su “poveli Mirhada i mladog Roma s Hambarina”.

Kod druge kuće, kako je stoji u Karupovićevoj izjavi, poveden je i Ermin Behlić. Vojnici su, istakao je, “tukli Ermina i Mirhada”.

Karupović je ispričao i da je pokušao pobjeći, te da su pucali u njegovom pravcu, ali da ga nisu pogodili. U iskazu je naveo da je potom s Dragom Tintorom ušao u kuću Redže Behlića i da je Tintor tražio ključeve od automobila, a da je, nakon što mu je rečeno da zove Redžu, svjedok pobjegao.

“U tom trenutku nisam znao da će biti ubijeni ovi što su ostali kod auta”, kazao je Karupović, dodavši da je tek narednog jutra saznao za ubistva.

Sljedećeg dana Karupović je, kako je pročitano u sudnici, vidio da Mićo Jurišić vozi automobil Slavka Ećimovića. Na upit da li je Jurišić bio tu u noći kad su ubijeni Ermin Behlić i Muharem Osmanović, svjedok je odgovorio: “Nije bio prisutan.”

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Na ovom ročištu je u Jurišićevu korist svjedočio i istražitelj Tužilaštva BiH Kenan Hrnjić, koji je naveo da je ranije radio kao istražitelj u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Hrnjić je potvrdio da je kao istražitelj SIPA-e sačinio službenu zabilješku o razgovoru s Namkom Behlić 2009. godine, rekavši da se sjeća razgovora, ali ne i detalja.

Advokat Svetozar Davidović je istakao da je svjedokinja tada ustvrdila da joj je kazano kako je Drago Tintor ubio njenog supruga Aziza, kao i da u toj zabilješci nema imena optuženog.

“Mi smo tu napisali šta je ona nama rekla u tom trenutku”, kazao je Hrnjić.

Suđenje će se nastaviti 25. februara.

BIRN-detektor.ba