Ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor neće biti raskinut s Kinezima, rekao je u Trebinju premijer RS Radovan Višković. Međutim, on nije objasnio kakve će biti posljedice ovakve odluke s obzirom na to da se ovaj projekat stavlja na čekanje, čime se krše propisani rokovi.

„Sa Kinezima koji su dobili tu koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor trenutno vodimo pregovore da ih u ovom momentu prebacimo na trasu da izgradimo autoput od Doboja prema Bijeljini, jer je to prvi prioritet Vlade RS, da izgradimo autoput Doboj-Rača dalje prema Beogradu. Nijednog momenta niti ćemo raskinuti taj ugovor, nego taj ugovor u ovom momentu će na neki način biti na čekanju. U sljedećoj fazi će biti izgradnja autoputa prema Prijedoru. Taj će se put graditi, ali ne u momentu i dinamici kako neko misli da treba, odredili smo prioritete i politički i nacionalno i republički i kako god hoćete, naš je prioritet veza Banjaluke i Beograda autoputem, a onda dalje radimo po dinamici, kako je planirano“, rekao je Višković.

I ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nedavno je potvrdio medijima da je moguće prolongiranje izgradnje ovog autoputa. Trninić je tada upozorio da postoji mogućnost da će zbog odgađanja Kinezi tražiti da im se isplati odšteta.

„Moje lično mišljenje je da moramo biti obazrivi i da postignemo dogovor sa Kinezima kako ne bismo došli u situaciju međunarodne arbitraže u Londonu i eventulane isplate odštete iz budžeta“, rekao je Trninić.

Kolika će šteta potencijalno biti, nisu precizirali ni Trninić, ni Višković.

Podsjećamo, ugovor o koncesiji za autoput Banjaluka-Prijedor potpisali su Neđo Trninić i Jang Sju, generalni direktor kompanije „SDHS-CSI BH“, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske kompanije “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group”. Ugovor je potpisan 13. decembra 2018, kada je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju je trebala da uradi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obaveza kineskih investitora.

Direkt-portal.com