Grad Prijedor kontinuirano razvija svoju infrastrukturu, a ove godine planirano je asfaltiranje puteva, rješavanje vodosnabdijevanja i kanalizacije, kao i zamjena postojećih rasvjetnih tijela savremenom LED rasvjetom.

Popunjavanje zona

– Također, planirano je da se do kraja 2019. završi Vatrogasni dom, a očekujem i da ćemo ove godine popuniti jednu od industrijskih zona. U planu je izgradnja pet fabrika na području industrijske zone Celpak. Gradi se jedan objekat za slovenačku korporaciju Kolektor u našoj industrijskoj zoni, a biće još nekoliko domaćih investitora koji će praviti svoje objekte. Dio njih je nastao u inkubatorima za razvoj privrede koje imamo u gradu Prijedoru, gdje smo jednu staru kasarnu pretvorili u inkubator za pokretanje poslovne aktivnosti. Neke od firmi povećavaju svoju aktivnost i preseljavaju u industrijsku zonu, kazao je nam Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, govoreći o projektima iz oblasti privrede.

On je objasnio da, pored Kolektora koji bi trebao da zaposli oko 400 radnika, posla bi trebalo da bude i u drugim firmama. Naime, uskoro se očekuje početak gradnje objekta firme Calzedonia iz Italije. Riječ je o gigantu za proizvodnju donjeg rublja i čarapa, korporaciji koja u svijetu ima 33.000 zaposlenih. U Prijedoru je u prvoj fazi planirano zaposlenje oko 500 ljudi, ali nakon razgovora sa vlasnikom kompanije izgledno je da to bude između 800 i 1.000 ljudi.

– Kod nas postoji jedan kapacitet nedaleko od Prijedora. Riječ je o bivšem trgovačkom centru koji je bio u vlasništvu Tropika i on je prestao da radi. Objekat je očuvan, a Calzedonia se zainteresovala da otkupi taj objekat i u njemu bi uvela dodatnu liniju proizvodnje, gdje bi vršili i dodatnu edukaciju radnika koji će raditi na drugim poslovima u firmi, istakao je Đaković.

Sportska dvorana

Gradonačelnik Prijedora je dodao da razgovaraju sa predstavnicima još nekoliko kompanija koje su iskazale interes za otvaranje pogona u ovom gradu.

– Očekujemo da ćemo završiti sportsku dvoranu koju gradimo u naselju Urije. Stigli smo otprilike do pola. Sad se počela uređivati unutrašnjost. Objekat smo zatvorili, radi se izolaciona fasada, ventilaciona fasada. Radiće se u prvom dijelu kuglana, naglasio je Đaković, dodajući kako bi dvorana trebala biti u funkciji do kraja njegovog mandata.

Oslobodjenje.ba