Za autorski ČLANAK objavljen na našem portalu, novinarka Srne Katarina Panić iz Prijedora dobila je nagradu organizacije UN Woman u BiH.

U okviru kampanje „Osnaživanje žena u bh. medijima“ nagrade su dobili i Amila Arnautović, novinarka RTV Tuzla, Jasna Bedak iz Udruženja BH novinari, Amina Bijelonja, novinarka Glasa Amerike, i Esad Šabanagić, urednik novina i portala „Reprezent“ iz Velike Kladuše.

Priznanja je dobitnicima uručio šef kancelarije UN Women u BiH David Saunders.

Kampanju osnaživanje žena kroz medije, osim UN-ove agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH, realizuju i Mediacentar Sarajevo i agencija Propulsion.

Nagrađena priča Katarine Panić (ŽIVOT SA CEREBRALNOM PARALIZOM: MOŽDA I VAŠA UNUKA JEDNOGA DANA BUDE KAO ANA) govori o aktivistkinji, novinarki i pravnici Ani Kotur-Erkić iz Banjaluke, a samo spominje jednu porodicu iz Prijedora koja ima dijete sa cerebralnom paralizom.

Autorka je prvobitno planirala da bude obratno, ali je porodica iz Prijedora ne samo odbila medijsko eksponiranje, nego i odobrenu pomoć za tretman djeteta u inostranstvu preusmjerila na, kako su rekli, onima kojima je još potrebnija.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Propulsion