Gradonačelnik grada Prijedora Milenko Đaković i načelnici opština prijedorske regije dogovorili su na sastanku u Prijedoru da upute pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i zatražiti zvaničan odgovor na pitanje zašto je najavio odgađanje izgradnje autoputeva Prijedor – Banjaluka i Prijedor – Novi Grad i brze ceste Prijedor – Kozarska Dubica.

“Mi smo zatečeni i iznenađeni ovakvom izjavom premijera, jer je nedavno potpisan ugovor između Vlade Republike Srpske i njenog resornog ministarstva i kineske kompanije `Šandong` na izradi projekata i izgradnji ovog sistema autoputeva i brze ceste”, rekao je Đaković nakon ovog sastanka.

On je dodao da je veliko iznenađenje izazvala izjava premijera Viškovića da će ovi putevi biti svrstani u neku drugu grupu projekata, a da će se drugim projektima dati prioritet.

“Kao regija, prema republičkim organima smo dugo imali zahtjev da se autoputevi i brza cesta izgrade na ovom prostoru odnosno da se projektuju, jer je to bila neophodna potreba za dalji privredni razvoj”, podsjetio je Đaković.

On je istakao da su postojali i dogovori da se uz zemljane radove odmah izgrade i plinovodi jer se projenjuje da će se Srpska gasifikovati za pet do sedam godina.

“Ta dva projekta bila bi od strateškog značaja za sve opštine i grad u regiji i mi smo se svi ponadali zajedno sa građanima da će doći do izrade projekata i izgradnje puteva i plinovoda. Mi poštujemo sve projekte izgradnje u Republici Srpskoj, ali je naša želja da ovi projekti ne odlaze u neki drugi red, jer znamo da onda to nije povoljnost za sve građane ove regije”, dodao je Đaković.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da je za izgradnju ovih puteva, da je protiv toga sam da se taj posao stavlja u neke druge prioritete.

“Ako ode u neke druge prioritete,taj put neće biti izgrađen nikad. Ja sam godinama insisitrao na izgradnji regionalnog puta Kostajnica – Prijedor R47-5 i vjerujte mi da je u Ministarstvu saobraćaja i veza put prvi prioritet i prvi regionalni put koji će se graditi kad se za to obezbijede sredstva. To traje već deset godina i nema uopšte ni naznake ni najave da će se taj put graditi”, dodao je Bundalo.

Sastanku u Prijedoru nije prisustvovao jedino načelnik opštine Novi Grad zbog, kako je rečeno , imao “neodložnih obaveza “.

www.prijedorgrad.org