Trinaesta privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” održana je prošlog vikenda na krajiškoj ljepotici.

Više hiljada posjetilaca prisustvovalo je takmičenjima u sportskim disciplinama, gasto nadmetanju brojnih ekipa kao i kulturno-umjetničkom programu.

“Dane zime na Kozari” otvorio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Manifestaciji su prisustvovali i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministarka trgovine i turizma Dragica Kovač.

Učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora pobjednici su današnjeg gastro takmičenja srednjih škola koji je okupio osam obrazovnih ustanova iz Republike Srpske.

Među 11 lovačkih udruženja najbolji kotlić su pripremili članovi Lovačkog udruženja “Fazan” iz Stare Pazove u Srbiji.

U trećoj takmičarskoj grupi gdje se nadmetalo 10 planinarska društava i izviđača, najbolji kotlić su pripremili članovi Odreda izviđača “Petar Kočić” iz Broda.

U sportskom dijelu najviše uspjeha imala je ekipa Kozarske Dubice, drugi je bio Srbac a treća ekipa Prijedora.

Naš grad su predstavljali omladinci koji su postali aktivni nakon radionica i aktivnosti mladih koje je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) realizovala u sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, što daje posebnu sliku aktivizmu mladih u gradu, naročito kada ljudi govore da su oni pasivni.

Nagrade koje su osvojili su dokaz da se može uspjeti u radu sa mladima, ako im se pristupi na način koji je njima blizak.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su prijedorski bend The Bechars, Gradiški tamburaši, te pjevačke grupe kulturno-umjetničkih društava “Knešpolje” iz Knežice, “Jabuka” iz Kozarske Dubice i “Una” iz Novog Grada.

Manifestaciju “Dani zime na Kozari” organizovali su grad Prijedor, Turističke organizacije Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške te Nacionalni park „Kozara“.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com