Jedan čovjek preminuo je nakon što je obolio od gripa, dok je 14 pacijenata zbog teških simptoma hospitalizovano u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedor.

Načelnik Infektologije, Boris Ćurguz pojasnio je da je pacijent koji je preminuo u nedjelju već bolovao od teškog oboljenja te da je bio starije životne dobi.

– Tokom prošlih sedam dana u bolnici je zbog gripa pregledano 50 pacijenta. Zbog teških simptoma respiratornog sistema, visoke temperature i kašlja na bolničkom liječenju je zadržano 14 pacijenata, od kojih je jedan prebačen u Banjaluku i tamo je priključen na respirator – kaže Ćurguz.

Dodaje da je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog simptoma gripa, te da je na bolničkom liječenju trenutno 15 odsto više pacijenata zbog gripa, nego ranijih godina.

– Pacijenti bi trebalo da se jave porodičnom ljekaru ako imaju visoku temperaturu, kašalj i osjećaju bol u kostima. Potrebno je da miruju, izbjegavaju skupove i dodir sa zdravim građanima, uzimaju tople napitke i što više vitamina C. Bitna je redovna lična higijena i provjetravanje prostorija – savjetuje Ćurguz.

Preporučuje pacijentima da se jave porodičnom ljekaru ponovo ukoliko simptomi gripa ne prolaze nakon četiri dana, te da ne idu u bolnicu odmah prvog dana gripa. Ističe da epidemija gripa ne treba da zabrinjava stanovništvo.

– To su normalne stvari za ovo doba godine. Međutim, svake godine pojavljuju se u prirodi novi virusi koji se mješaju sa onima koji već postoje. Pošto se to virusi mijenjaju organizam ne može jedinstveno da odgovori na njih. Zato je bitno epidemiologe dobro informisati o virusima kako bi napravili vakcine za njih – objašnjava Ćurguz.

Direktor prijedorske bolnice, Mirko Sovilj potvrdio nam je da su zbog epidemije gripa, zabranjene posjete pacijentima koji su smješteni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te da će te mjere biti na snazi dok traje epidemija.

EuroBlic-srpskainfo.com