Amerika posljednjih dana drhti od hladnoće. Najekstremniji valovi hladnoće, prouzrokovani vrtlozima hladnog zraka koji se nazivaju “polarni vrtlozi”, spuštaju temperaturu na čak 57 stepena Celzijevih ispod nule.

Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da svedu kretanje na minimum, jer mogu zadobiti ozebline u samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama. Najniže temerature su u Čikagu u kojem je hladnije nego na Antarktici. U ovom američkom gradu živi i Prijedorčanin Mirsad Čaušević kojem posljednjih dana telefon ne prestaje zvoniti. Naime, on je od 2003. godine vlasnik firme “Oazis”, koja se bavi ugradnjom i servisiranjem uređaja za klimu.

– Zima je u najmanju ruku rečeno brutalna. U Americi živim više od 20 godina, ali nikada nije bila ni približna zima. Meni već danima ne prestaje zvoniti telefon. Svake minute imam poziv. Zbog velikog broja intervencija gotovo da ne spavamo. Moja firma ima 14 radnika, a da ih imam i 100 imao bih ovih dana posla preko glave. Zima je dobra za moj biznis, ali ovo je stvarno katastrofa. Mi smo trenutno u Čikagu traženiji od hitne pomoći. Zbog toga smo prisiljeni da radimo bez puno odmora. Grijanje je sada pitanje života. Svuda oko nas je led i snijeg. Najveći problem je vjetar koji dolazi iz Kanade. U bazi podataka moje firme je više od 10.000 lojalnih mušterija i problem je nemogućnost pomoći svima kojima je potrebna pomoć. Uvijek nam je osnovni problem naći adekvatne radnike za ovu struku, koji ispunjavaju naše kriterije – kaže Mirsad Čaušević za Faktor.

On otkriva da je njegova firma pokrenula web stranicu i aplikaciju homemend.com.

– Tako nas korisnici mogu lakše nači, zakazati servis i pratiti naše kretanje. To je nešto kao Uber taksi. Cilj je efikasnije funkcionisanje i ušteda vremena na vožnji od mušterije do mušterije. Pola radnog vremena provedemo u vožnji do mušterija – kaže na kraju razgovora Čaušević.

faktor.ba