Pitanje memorijalizacije kao značajan faktor pomirenja jedan je od osnovnih problema koji se kao otvoreno pitanje vezuje za grad Prijedor kada je u pitanju institucija Ombudsmena u BiH, istakla je ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka DŽumhur.

Ona je dodala da se po tom pitanju Prijedor ne razlikuje od drugih lokalnih zajednica i da se ono može riješiti donošenjem okvirnog zakona koji bi trebao da definiše položaj žrtava torture.

DŽumhur koja je danas sa ombudsmenom LJubinkom Mitrovićem bila u službenoj posjeti Prijedoru istakla je da se među aktuelnim pitanjima koje ombudsmeni prate godinama nalaze i pitanja pristupa električnoj energiji u povratničkom dijelu Kozarca te obaveza poštivanja Ustava kada se govori o jeziku koja se odnosi na sva tri konstitutivna naroda.

“Grad Prijedor ima jednu pozitivnu etiketu grada povratnika i to je veoma dobro jer su ljudski resursi veoma značajan faktor u razvoju svake lokalne zajednice”, istakla je DŽumhurova.

Ona je dodala da je sastanku sa gradonačelnikom prethodio sastanak u Centru za socijalni rad koji je ustanova koja najbolje detektuje probleme građana u jednoj lokalnoj zajednici.

Ombudsmen za ljudska prava BiH LJubinko Mitrović je izjavio da je iz grada Prijedora u posljednje tri godine stigao odgovor na svako postavljeno pitanje iz institucije Ombudsmena.

“To govori o izuzetnoj i kvalitetnoj saradnji, za koju se nadamo da će biti nastavljena”, rekao je Mitrović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je grad Prijedor otvoren za sve oblike saradnje i raduje činjenica da nema previše žalbi na problematiku koja se tiče grada Prijedora.

“Cijenim da smo kao ljudi razmijenili mišljenja o svemu onome što je urađeno i što će se dalje raditi u našem gradu,a njihovi saradnici su u direktnom kontaktu sa građanima danas mogli da sagledaju probleme koji muče naše sugrađane”, istakao je Đaković.

Ombudsmeni za ljudska prava BiH današnjom posjetom Prijedoru počeli su aktivnosti u 2019.godini pod nazivom ” Ombudsmen u vašem gradu” što je aktivnost koja se realizuje u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

Ova aktivnost ima za cilj da se sagleda stanje ljudskih prava na terenu i omogući građanima da se obrate instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH.

www.prijedorgrad.org