Israeli Investment Group nije u predviđenom roku dostavila ponudu Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za učešće na aukciji za prodaju državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”, koja je zakazana za 30. januar, već je tražila produženje roka za prijavljivanje.

Rok za dostavljanje dokumentacije za učešće na aukciji na berzi istekao je krajem prošle sedmice, a aukcija na Banjalučkoj berzi je zakazana za 30. januar, iako je prvobitno trebalo da bude 17. decembra prošle godine.

Direktor Israeli Investment Group Evgenij Zotov je danas za CAPITAL rekao da je ova kompanija prije isteka roka za dostavljanje dokumentacije za učešće na aukciji uputila dopis Ministarstvu energetike i rudarstva RS i IRB-u u kojem je tražila pojašnjenje uslova aukcije.

„Mi očekujemo odgovor u narednim danima. Takođe smo tražili produženje za prijavljivanje. I dalje smo zainteresovani za kupovinu i sa našim partnerom, koji ispunjava kvalifikacione uslove koje je IRB postavio, očekujemo odgovor“, kaže Zotov.

On nije želio da precizira sa kojom kompanijom želi da učestvuje na aukciji.

„Radi se o međunarodnoj kompaniji koja se bavi rudarstvom i ima nekoliko milijardi KM prihod na godišnjem nivou“, rekao je Zotov.

Direktor „Arcelor Mittala“ iz Prijedora Mladen Jelača nije želio ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da je kompanija „Arcelor Mittal“ dostavila dokumentaciju uz obrazloženje da o tome odlučuje centrala iz Luksemburga.

Početna cijena državnog kapitala u RŽR “Ljubija” 69 miliona KM

U IRB-u su za CAPITAL rekli da je jedno zainteresovano lice dostavilo dokumentaciju za potrebe dokazivanja ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma za učešće na aukciji za paket akcija RŽR “Ljubija”.

„Kako je riječ o složenoj poslovnoj grupaciji analiza dostavljene dokumentacije je još uvijek u toku“, rekli su u IRB i naglasili da novog pomjeranja datuma aukcije neće biti.
Vlada RS dala je u oktobru prošle godine saglasnost IRB-u za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija” Prijedor. Početna vrijednost državnog kapitala iznosi 69 miliona KM.

Aukcija je prvobitno trebalo da bude održana 17. decembra 2018, ali je IRB početkom tog mjeseca promijenila datum prodaje.

Vlada RS pokušavala je prvo da proda državni kapital u rudniku uz saglasnost Narodne skupštine RS, ali u tome nije uspjela jer su vladajuće stranke imale različite stavove. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS je podržao punudu „Arcelor Mittala“.

Zbog toga je Vlada dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS. Treću odluku nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda Israeli Investment Group. Ta firma je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem 2017. godine izbacila RŽR „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Capital.ba