Svjedok Odbrane je izjavio da su njegov otac i brat, nakon pucnjave u Hambarinama kod Prijedora našli tijelo komšije Mehmeda Mulalića, ali da ne znaju ko ga je ubio.

Fadil Velibašić, koji je u decembru 2017. godine svjedočio u korist Tužilaštva BiH, prisjetio se dana kada se začula jaka pucnjava iz Čarakova prema Hambarinama. Nakon nekog vremena, kako je rekao, njegov otac i brat Edin su na putu našli ubijenog Mehmeda Mulalića.

Mjesto gdje je pronađen bilo je na oko stotinu metara udaljeno od kuće svjedokovog djeda, kazao je Velibašić.

“Ja ga lično nisam vidio. On je čuvao ovce. Neko ga je ubio od srpske vojske i tu ga doveo. Ne znam tačno ko ga je ubio. Ne znam koliko je srpskih vojnika bilo. Ja nisam očevidac. Brat Edin i otac su išli vidjeti. Oni nisu bili očevici, ali su vidjeli leš”, posvjedočio je svjedok, dodavši da misli da brat Edin ne zna ko je ubio Mulalića.

Boro Milojica i Želislav Rivić, bivši pripadnici Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Prema optužnici, Milojica se tereti za ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti Mehmeda Mulalića, koje je počinjeno tokom jula 1992. u mjestu Hambarine (opština Prijedor).

Nakon saslušanja ovog svjedoka, predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je kazao da je od septembra do danas saslušano osam svjedoka Odbrane, sa prosjekom saslušanja od oko 25 minuta.

Kako je rekao, Vijeće je donijelo odluku u kojoj se odbija saslušanje pojedinih svjedoka Odbrane, te da svjedoka Edina Velibašića neće pozivati jer je već saslušan njegov brat na iste okolnosti. Dodao je da se na naredna dva ročišta moraju saslušati svi preostali svjedoci, uz svu moguću asistenciju suda.

Advokat Ranko Dakić je istakao da nije bilo opstrukcija s njihove strane i da svjedok Edin Velibašić govori konkretno o tački tri iz optužnice i ubistvu Mulalića, a da mu je tužilac zabranio unakrsno ispitivanje na tu okolnost.

“Vi ćete to u žalbi isticati. Sad je već prekasno. Mi smo već donijeli odluku. Suvišno je raspravljati o odluci na koju nema pravo žalbe”, rekao je predsjedavajući Jukić.

Naredno suđenje je zakazano za 7. februar.

BIRN