“Arcelor mittal” jedina je kompanija koja se prijavila za aukciju državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija”, nezvanično saznaje ATV.

Na adresu IRB-a, u predviđenom roku stigla je samo jedna prijava. Poznato je da je baš “Mital”, koji sa RŽR-om ima zajedničko preduzeće u Prijedoru, za rudnik odavno zainteresovan, a za paket akcija u “Ljubiji” svojevremeno su nudili 63 miliona maraka.

Još nekoliko dana ostalo je do aukcije na Banjalučkoj berzi, ali još se ne zna da li kompanija sa sjedištem u Luksemburgu ispunjava sve uslove.

“Jedno zainteresovano lice je dostavilo dokumentaciju za potrebe dokazivanja ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma za učešće na aukciji za paket akcija RŽR “Ljubija” Prijedor. Kako je riječ o složenoj poslovnoj grupaciji, analiza dostavljene dokumentacije je još uvijek u toku”, kažu iz IRB RS.

Zainteresovan je i “Izraeli investment grup”, na čelu sa Evgenijem Zotovim. Oni su, za akcije ranije nudili 92 miliona maraka. Ipak, Zotov za ATV kaže da ponudu nije dostavio, ali je od IRB-a tražio produžetak roka kako bi prikupio svu neophodnu dokumentaciju.

“Mi smo uputili Ministarstvu energetike i rudarstva i IRB-u pismo sa jednim pitanjem za uslove u ovom postupku i tražili smo produžetak roka za dostavljanje dokumentacije za 10 dana. Tako da mi očekujemo odgovor na ovo pismo”, rekao je Evgenij Zotov, Israeli Investment Group.

Kako saznajemo, nema šanse da Zotovljeva molba bude uvažena, jer je rok za aukciju, koja je prvobitno bila zakazana za 17. decembar prošle godine, već jednom pomjerena. Mali akcionari svoje akcije na berzi će pokušati da prodaju 25. januara, dok će aukcija IRB-a biti održana pet dana kasnije.

ATV BL