U humanitarnoj akciji prijedorskog Merhameta za pomoć bolesnom, nepokretnom i siromašnom Safetu Demiriju (44) iz Gornje Ljubije prikupljeni su hrana, higijenski artikli, novac, šporet i pet metara drva.

Dobri ljudi su uspjeli da u međuvremenu očiste i okreče Safetovu neuslovnu kuću i obezbijede mu bolnički krevet, jer je ranije cijelo vrijeme boravio na starom, pokvarenom i izlizanom kauču, u hladnoj sobi.

-Safet i dalje živi u izuzetno neuslovnoj prostoriji. To zapravo nije kuća, već šupa, čiji su prozor i vrata u izrazito lošem stanju. Ta prostorija je ranije bila jako prljava i neuredna… -kažu za Prve novine iz prijedorskog Merhameta i podsjećaju da su organizovali Safetu doktorski pregled, koji je pokazao da boluje i od depresije.

Oni podsjećaju da Demiri živi na brdu i da se do njega ne može doći automobilom. Navode da je veliku ulogu u humanitarnoj akciji odigrala njegova komšinica Ankica Dimač.

-Ona je najveći pokretač ove akcije. Svakodnevno ga posjećuje i pomaže koliko može, iako živi od skromne penzije. Safet posljednjih godinu dana ne može na noge i ima kateter, a trebao bi svakodnevno da vježba, za šta je potreban novac. Trebaju mu i frižider, sto, tepih, linoleum, zavjese i štošta. Treba mu sve od hrane do lijekova i pelena-kažu naši sagovornici.

Podsjećamo, Demiri živi od socijalne pomoći i sa maćehom, kojoj je i samoj, kako navode naši sagovornici, potrebna pomoć. Oboje su korisnici javne kuhinje u Ljubiji.

Safetu je prije dvije godine iznenada umro otac.

-Demiriju treba sve što je bolesniku potrebno, a prije svega topla riječ, da nije napušten i zaboravljen. Ispred naše organizacije poslali smo mu garderobu, posteljinu i pelene. Svi koji mogu neka se odazovu i pomognu ovom bespomoćnom čovjeku. Safetov broj telefona je 065/ 399-003-poručuju iz lokalnog Merhameta.

Prvenovine.com