Ne ide svakome od ruke da zabavi djecu i pritom bude kreativan. To je nešto što beskrajno leži mladoj Prijedorčanki Nikolini Fuštar Grbović, majci dvoje djece, osmogodišnje Lole i petogodišnjeg Kozme.

Baš zbog svoje djece i njihovih rođendanskih proslava, palo joj je na pamet da napravi prvu pinjatu, neobičnu papirnu igračku, punjenu slatkišima i konfetama. Tokom slavlja, pinjatu djeca razbijaju ukrašenim štapom, a cilj je mališane obradovati slatkišima i konfetama, koji se nalaze u njoj.

Oduvijek je, kako kaže, bila zaljubljenik u umjetnost i voljela da se bavi rukotvorinama, tako da ne čudi da je došla na ideju da napravi ovu neobičnu igračku. Prvu pinjatu napravila je uz pomoć interneta, a onda su se počele ređati jedna za drugom.

– INSPIRACIJU pronalazim u svojoj djeci i njihovim interesovanjima. Mislim da ne postoji lik iz crtanog filma koji nisam napravila. Prva pinjata koju sam napravila bila je u liku “Patrolne šape”, zbog koje su moja djeca bila presrećna. Toga ima toliko da se ne mogu ni sjetiti svega što sam pravila. Većinom pinjate pravim za rođendanska slavlja djece svojih rođaka i prijatelja i kada krenem na slavlje, uvijek imam rješenje za poseban poklon – priča Nikolina.

Ona sada već pravi izuzetno zahtjevne pinjate, najčešće od recikliranog papira, takozvanom tehnikom “kaširanja”.

– Pinjate pravim najčešće od kartonskih kutija, običnog novinskog ili bijelog papira, tehnikom kaširanja. Zapravo, ja skuvam brašno u vodi i to postane lijepak za te pinjate. Dosta je zahtjevno. Za pinjate mi treba i po nekoliko dana, pa čak i sedam, u zavisnosti šta pravim i koliko je komplikovano – kaže Nikolina.

LjUBAV prema rukotvorinama prenijela je i na djecu, koja joj pomažu u pravljenju ovih neobičnih igrački, kao i suprug.

– Već smo se već navikli da je u kući kreativni haos. Na stolu uvek stoje makaze i nešto se radi, uživamo u tom poslu. I moja djeca kao i ja, po cio dan sjeckaju i lijepe nešto i veoma se rijetko igraju s mobilnim telefonom i računarima. Zajednički maštamo da će kreativni hobi prerasti u porodični posao – iskrena je Nikolina.

SVESTRANA

POSEBNO uživa da “oživljava” dotrajale predmete, poput lustera. Nikolina je i talentovana slikarka i grafičarka, koja u svoja četiri zida stvara umjetnička djela, ali i unikatni nakit, poput narukvica i ogrlica. Kaže, voli i da pjeva, jer je članica prijedorskog Kamernog ženskog hora “A vista”. Ova svestrana mlada umjetnica kaže da je u svojim hobijima pronašla mir i da je svako vrijeme koje provede praveći pinjate, zapravo porodično vrijeme.

Novosti.rs