toplana prijedorGlavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj dala je negativno mišljenje na poslovanje „Toplane“ a.d. Prijedor u 2013.godini.

Niz je nepravilnosti u radu ovog prezaduženog i gubicima opterećenog preduzeća.

Stoga je revizija dala 13 preporuka, među kojima i da se u postupcima nabavki roba i usluga u potpunosti primjenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Zatraženo je i da se evidentiraju obaveze po garanciji za kredit prema Vladi RS-a i izvrši korekcija gubitka ranijih godina u iznosu od 5.935.037 KM.

Naime, na prijedlog popisne komisije od 31.decembra 2012. godine, direktor „Toplane“ je uz saglasnost nadzornog odbora preduzeća, odobrio otpis obaveza prema Vladi RS-a po osnovu garancije po kreditu kod NLB Razvojne banke AD Banja Luka, u ukupnom iznosu od 5.935.037 KM (glavnica od 4.875.922 KM i zatezne kamate od 1.059.115 KM, obračunate zaključno sa 31.decembrom 2006. godine).

S obzirom da je „Toplana“ neosnovano izvršila otpis navedenih obaveza (ne postoji odluka Vlade RS-a o otpisu potraživanja, obaveze su izmirene od strane Ministarstva finansija i iskazana su potraživanja od ”Toplane” a.d. Prijedor), potcijenjene su obaveze prijedorskog preduzeća, odnosno precijenjen je finansijski rezultat za 2012. i 2013. godinu (potcijenjen gubitak) za 5.935.037 KM.

„Toplana“ je suočena s gubicima iznad visine kapitala, niskim stepenom naplativosti potraživanja, dugotrajnim sudskim sporovima protiv dužnika, nemogućnostima sprovođenja izvršnih sudskih rješenja, ali i rastom broja korisnika koji se isključuju s gradske toplovodne mreže.

-Visok stepen zaduženja po kreditima s pripadajućim kamatama, zatezne kamate za neredovno izmirivanje obaveza prema dobavljačima energenta, rast cijene energenta, ugovorena založna prava povjerioca nad nepokretnom i pokretnom imovinom „Toplane“, kategorisanje datih subvencija ovom preduzeću od osnivača u pozajmice, ukazuju na materijalno značajnu neizvjesnost sposobnosti preduzeća da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti – upozorili su revizori.

FENA
Foto – arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com