Danas je na Kozari zvanično otvoren zimski Izviđački kamp “Jednostavno prijatelji” na kojem učestvuje više od stotinu izviđača iz Prijedora i Zenice.

Kamp je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

On je istakao da će lokalna zajednica i dalje podržavati aktivnosti Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović”.

ceremoniji otvaranja manifestacije da je

-Ovo je šesti ovakav kamp na Kozari i ujedno treća masovnija aktivnost od ukupno osam koliko ima u okviru projekta “Jednostavno prijatelji”, koje će ukupno okupiti više od 3.000 izviđača – rekao je starješina prijedorskog Odreda Ernest Badnjević.

On je dodao da se na kraju projekta očekuje movo druženje izviđačkih odreda iz Zenice i Prijedora, na ljetnom kampu na Boračkom jezeru.

Tokom trajanja kampa nice održano više radionica o temi mirovnog dijaloga, uticaja vršnjaka i upoznavanje jednih na druge, te predavanje o radio-amaterizmu i uvezivanju izviđača u jedinstven sistem u slučaju prirodnih nepogoda i opasnosti.

-Projekat je i zamišljen tako da se kroz interetničke i mirovne radionice djeca steknu prijatelje i možemo reći da smo u tome uspjeli, a takav je i naziv samog projekta ”Jednostavno prijatelji”, jer smo mi to i postali – rekao je predsjednik Saveza izviđača grada Zenice Edin Šarić

Ovaj projekat kao i samo održavanje kampa podržava Ambasada SAD u BiH sa 40.000 dolara.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – prijedorgrad.org