Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je dio prvostepene presude kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice da su počinili zločine u Prijedoru, dok je u vezi s odbijajućim dijelom iste odluke koji se odnosi na Vlasenka naloženo novo suđenje.

Sud BiH je u julu prošle godine zbog nedostatka dokaza nepravosnažno oslobodio Vlasenka, Končara i Krupljanina da su u naselju Barakovac ubili Rajifu Memić i njenu majku Radifu Kurtović.

Oni su oslobođeni krivice i da su zajedno s grupom vojnika, tokom istog mjeseca u naselju Barakovac, pucajući iz vatrenog oružja, ubili Hasana i Himu Ahmetćehajić te Himzu Velića, a u zaseoku Kalata ubili Ebila Mandžukića i Safeta Muratćehajića.

Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

Sudsko vijeće je u prvostepenoj presudi odbilo ovu optužbu za Vlasenka, uz obrazloženje da je on za isto krivično djelo pravosnažno oslobođen u drugom predmetu koji se vodio pred ovim sudom, te da mu se ne može suditi dva puta za isto djelo.

Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva u vezi s oslobađajućim dijelom prvostepene presude i ovaj dio potvrdilo, ali je uvažilo žalbu Tužilaštva u odnosnu na odbijajući dio, te ukinulo ovaj dio odluke i naložilo obnovu postupka.

Sud BiH je 2017. godine, u drugom predmetu, pravosnažno oslobodio Radeta Vlasenka i Dragu Končara optužbi da su 1992. počinili zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

BIRN