Specifično i jedinstveno udruženje, koje se bavi očuvanjem tradicije u najširem smislu te riječi rodilo se iz ljubavi i istrajnosti onih koji znaju koliko je važno sačuvati živim srpske običaje, ali i običaje drugih naroda koji žive na prostoru Republike Srpske.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz govoreći o radu ovog udruženja objasnio je da u svom sastavu imaju pet odsjeka, odsjek za istraživanje tradicije, drugi posvećen nacionalnim manjinama, treći ansamblima narodnih igara i pjesama, četvrti školi tradicije i peti odsjek je izdavačka djelatnost.

Iako je, kako kaže Šormaz, najuspješniji dio njihovog udruženja muška pjevačka grupa, koja je imala najviše nastupa u prošloj godini, od nekih malih lokalnih, do velikih republičkih manifestacija na kojima su učestvovali, posebno su ponosi na izdavanje knjige o jednom značajnom ruskom generalu.

– U okviru udruženja prošle godine smo izdali knjigu Leontija Rakovskog “Generalisimus Suvorov”, koju je preveo predsjednik Skupštine našeg udruženja Vladimir Krčkovski. To je jedan veoma značajan projekat, a u prilog tome najbolje govori činjenica da je Fondacija “Ruski mir”, koja ima svoje odjeljenje u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS prokomentarisala da će se poslije 200 godina i Srbi na ovom prostoru upoznati sa generalom koji je u Rusiji poznat svima – priča Šormaz.

Pored toga, srećni su što su sami organizovali obilježavanje stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, smatrajući to značajnim datumom, a bogat program trajao je 20 dana u Prijedoru.

Članovi grupe su relativno mladi i svi imaju isti cilj, očuvanje tradicije.

– Već pet, šest godina svi smo uključeni u sistem očuvanja tradicije, da li kroz pjevački ili igrački dio, a neki od nas se time bave više od 20 godina. Pokušavamo tradiciju da čuvamo na dva kolosijeka, jedan je apsolutno tradicionalni i izvorni pristup, da izvodimo pjesme sa nekih područja u izvornom smislu, a drugi dio je taj da malo starije pjesme prilagođavamo modernom ruhu i potrebama organizatora, koji nas ponekad pitaju možemo li pripremiti određenu pjesmu za neku manifestaciju i rado se i tome odazivamo – objasnio je Šormaz.

Repertoar

Repertoar je, kako ističe Šormaz, baziran na očuvanju srpske tradicije i to srpske tradicije sa svih prostora, a ne samo iz Republike Srpske i BiH, već naravno i Srbije, ali i Hrvatske, gdje su nekada živjeli Srbi u većem broju, danas u manjem, Slovenije.

– Pored toga imamo na repertoaru pjesme i drugih naroda koji žive na našoj teritoriji. Repertoar smatramo internacionalnim, jer želimo u punom smislu da opravdamo naš naziv – rekao je on.

Glas Srpske