U mnogim selima na području Oštre Luke juče je obilježen Badnji dan uz svetu liturgiju i paljenje badnjaka.

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika u selu Marini nadomak Oštre Luke obilježen je Badnji dan svetom liturgijom koju je predvodio paroh hadrovački otac Miladin Tešanović koji je u svojoj besjedi pročitao Božićnu poruku episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Sergija u kojoj su istaknute poruke ljubavi, mira i tolerancije te pouka da se narod na Kosovu i Metohiji ne smije zaboraviti.

-Neka se raduju naši časni pastiri, neka u vama vlada samo ljubav jer mali čovjek za spasenje postaje veliki onoliko koliko poštuje Božiju riječ- istakao je paroh Tešanović.

Nakon liturgijskog slavlja i paljenja Badnjaka upriličeno je tradicionalno pijukanje.

Večernja služba i paljenje badnjaka upriličeni su i u matici pravoslavnoj, Budimlić Japri, gdje se uz mnoštvo vjernika na poseban način ovaj dan cijeni mnogo.

Zvuci petardi na sve strane, pjesma i čašica za zagrijavanje nisu nedostajali poznatoj veseloj družini „Mali Raj“ iz novogradskih Ćela koji su svoj bogat Badnjak na kojem su se viorile zastave matice, provezli kroz ovo selo i dovezli na mjesto odakle niču korijeni za slogu, jedinstvo i ljubav, u Budimlić Japru.

Veselo je bilo i u prijedorskom selu Miska Glava kao i u podgrmečkoj opštini Krupa na Uni, kod Kamen crkve u ovom kraju odakle su poslate poruke jedinstva, čvrste vjere i poštovanja.

Fotografije govore više od riječi, pa pogledajte u nastavku kako je to sve izgledalo u podgrmečkim krajevima, u Marinima, Budimlić Japri, Ćelama, Miskoj Glavi i Donjem Duboviku.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com