Sudovi u RS tokom 2018. u 22 izrečene presude osudili su više desetina optuženih na ukupno 235 godina i osam mjeseci zatvora.

Najviše kazne izricane su za ubistva, a zatim za šverc narkotika i razbojništva. Najbrutalniji su bili zločini počinjeni iz strasti, u kojima su žrtve bile najbliži srodnici ili supružnici. To pokazuje i najveća izrečena kazna od 35 godina robije kojom je prijedorski Okružni sud osudio Aliju Hrustića iz Kamičana kod Prijedora zbog ubistva supruge Azre Hrustić i njenog ljubavnika Envera Halilagića. Hrustić je 27. maja nožem i sjekirom iskasapio Azru i Envera kada ih je zatekao u spavaćoj sobi u kući u kojoj je Azra radila kao pomoćnica.

Sljedeća najveća pojedinačna kazna izrečena je u Okružnom sudu Banjaluka, koji je Iliju Milića poslao na robiju od 16 i po godina zbog ubistva komšije Vasilja Kneževića, te pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka. Prema toj presudi, Milić je Kneževića, poznatijeg kao “dječak sa planine”, usmrtio 10. aprila u selu Kruševo Brdo.

Dvije godine manju kaznu od Milića dobio je Miroslav Šarenac, koji je nožem usmrtio suprugu Branku i punicu Obradinu Šimšić, koje je izbo nožem. Sljedeću po veličini kaznu izrekao je Okružni sud u Banjaluci, koji je na 13 godina osudio Novicu Šešuma iz tog grada zbog ubistva komšije Miloša Matoša. Isti sud na deceniju robije osudio je Nikolu Šormaza iz Banjaluke zbog ubistva sugrađanina Božidara Rogića.

Nekoliko optuženih za ubistva dobili su znatno manje kazne jer je tokom procesa utvrđeno da su zločine počinili u stanju smanjene uračunjivosti ili pod bitno olakšavajućim okolnostima.

Optuženi za šverc narkotika i razbojništva uglavnom su osuđivani grupno u istom procesu na višegodišnje kazne. Tako su šestorica narko-dilera u banjalučkom Okružnom sudu u januaru dobila 25 i po godina robije. Tu kaznu im je kasnije potvrdio i Vrhovni sud RS. U tom procesu najveću kaznu dobio je suspendovani radnik banjalučkog preduzeća “Akvana” i bokserski sudija Jelenko Tamburić, kojem je dosuđeno pet i po godina zatvora zbog šverca droge i nedozvoljene prodaje tableta “ksalol”. Zbog šverca droge krajem godine u pomenutom sudu na 17 godina i 10 mjeseci osuđeni su Muhamed Halilović zvani Pota i Zoran Šavija iz Banjaluke.

U ovom predmetu tokom godine još je 12 optuženih dobilo ukupno 27 godina robije. Najveću kaznu za počinjeno razbojništvo dobio je u banjalučkom Okružnom sudu Aleksandar Vučić iz Banjaluke, koji je osuđen na deceniju zatvora jer je bio dio organizovane grupe koja je počinila veći broj krađa i razbojništava i ukrala više od pola miliona KM. Jednu od najvećih kazni izrečenih zbog izazivanja saobraćajne nesreće dobio je Jovan Stojanović iz Šamca, koji je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora jer je pijan automobilom udario i usmrtio pješaka Niku Stipića iz Pelagićeva na putu u Obudovcu kod Šamca.

Novčane kazne

Sudovi su prošle godine izrekli nekoliko novčanih kazni, a najviše pažnje privukla je presuda izrečena sinu folk pjevačice Svetlane – Cece Ražnatović, Veljku Ražnatoviću iz Beograda i trojici njegovih prijatelja. Njima je banjalučki Osnovni sud početkom decembra dosudio ukupno 3.400 KM novčane kazne zbog nasilničkog ponašanja i tuče. Novčanu kaznu od 3.000 KM dobio je Ognjen Palačković iz Banjaluke jer je pokušao da podmiti policajce da ga ne bi kaznili za saobraćajni prekršaj.

Glas Srpske