Manjinski akcionari Rudnika željezne rude „Ljubija“, pet dana prije Republike Srpske, pokušaće na aukciji 25. januara prodati 14,7 odsto akcija rudnika. Na Banjalučkoj berzi biće ponuđeno 7.484.823 akcija, po istoj početnoj cijeni koja se traži za državni udio, od 2,09 KM po akciji, odnosno ukupno 15,6 miliona KM.

Akcije u RŽR „Ljubija“ na prodaju će ponuditi Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Kristal invest“ u saradnji sa društvom za upravljanje investicionim fondovima „Euroinvestment“ i „Management solutions“ te sa akcionarom Zoranom Došenom.

„Aukcija za paket akcija emitenta Rudnici željezne rude „Ljubija“ Prijedor održaće se 25. januara 2019. godine. Predmet prodaje će biti 7.484.823 akcija, po početnoj cijeni od 2,09 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM“, navedeno je u obavještenju objavljenom na sajtu Banjalučke berze.

Jedan od akcionara koji prodaje svoj udio Zoran Došen danas nije želio da govori o razlozima zbog kojih se odlučio na prodaju.

Realizacija prodaje paketa manjinskih akcionara biće test za prodaju akcija većinskog vlasnika RŽR „Ljubija“ Republike Srpske, koja na berzu iznosi paket od 64,99 odsto akcija 30. januara.

Početna vrijednost državnog kapitala je 69 miliona KM, a pravo učešća nemaju državni organi i preduzeća u kojima je državni kapital veći od 25 odsto ukupnog kapitala.

Za kupovinu državnog vlasništva u RŽR „Ljubija“ zainteresovani su “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal”.

U prethodnom pokušaju prodaje, kada je primijenjena metoda samoinicijativne ponude, “Israeli Investment Group” je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR “Ljubija” nudila 92 miliona KM, dok je ponuda “Arcelor Mittala” bila znatno niža, 63,3 miliona KM.

Međutim, nijedna od ovih ponuda nije dobila podršku Narodne skupštine RS jer su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji “Israeli Investment Group” koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu svjetski poznate kompanije „Arcelor Mittal“ a sa kojom RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

Nakon toga, Vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Capital.ba