Prijedorčanka Nevenka Aljetić u svom frizerskom salonu već godinama izlaže slike koje ona slika, tako da se njene mušterije, osim što dobiju izvanredne frizure, osjećaju više nego ugodno u ovom, kako i sama kaže, “salonu sa hiljadu boja”.

Slikarstvo joj je velika ljubav i bijeg od svakodnevice i stresa, a posvećuje mu se kada završi sve obaveze.

– Tada uđem u neki svoj svijet. Svaka slika počinje zavisno od raspoloženja, a apstraktna slika je takva da nikad i ne može da se završi. To nije pejzaž ili portret, već određena vizija i praktično uvijek može da se dorađuje – priča ova frizerka, među Prijedorčanima poznatija kao Nena.

Dodaje da se friziranjem bavi gotovo četvrt vijeka, a slikanjem desetak godina te da planira da iduće godine uz jubilarni rođendan organizuje izložbu.

– Do sada sam imala dvije samostalne izložbe u našem pozorištu koje su bile veoma posjećene, a pored toga, svake godine se prijavljujem na konkurs Muzeja Kozare da bih svoje slike predstavila i u toj ustanovi. Čvrsto sam uvjerena i ne gubim nadu da će mi se taj san i ostvariti – kaže Nena.

Dodaje da u međuvremenu svako može da vidi njene radove u salonu, kao i na stranici “Umjetničke slike Nena”.

Kaže da slika i po narudžbi, a veliki broj svojih radova je poklonila.

– Volim da poklanjam slike svojim prijateljima i to raznim povodima i raduje me što svi oni cijene vrijednost koju taj rad ima – dodaje ona.

Slika uglavnom akrilnim bojama na platnu, a njene slike nalaze se na gotovo svim kontinentima. S ponosom kaže da su se o njima pozitivno izjasnili i pojedini likovni umjetnici u gradu.

– Sklonost prema kreacijama, dizajnu, igri boja na platnu, jedinstvenim frizurama, sve je to nešto što je jedinstveno i neponovljivo. Kao što se jedna apstraktna slika ne može ponoviti, tako su i punđe svojevrsna umjetnička djela i kreacije koja su neponovljive – dodaje Aljetićeva.

Ističe da joj mnogo znači što je sin Milan krenuo njenim stopama. On je od ove godine krenuo na frizerski zanat i nije mu strano da koristi privilegije iskusnije majke i njenih vještih ruku kako bi ovaj zanat što bolje savladao.

– To me veoma raduje, pogotovo u vrijeme kada mladi često ne znaju kojim bi se poslom bavili. Nisam strog mentor, ali se trudim da kroz rad zavoli ovaj posao. Ujedno, on mi je prvi kritičar kada su moje slike u pitanju. Rado primam njegove sugestije i potajno se nadam da će i umjetničku crtu nastaviti da njeguje – priča Nevenka. Dodaje da je svoj talenat prepoznala onda kada je neka nepoznata sila ponijela da uzme kist i počne da slika.

– Možda će i mog sina ta ista sila stići kad se najmanje nada, mada je od svega najvažnije da postane dobar čovjek i vrijedan radnik – dodala je Nena.

Džekson Polok

Nevenka Aljetić u svojim djelima nalazi veliku sličnost sa radovima poznatog američkog slikara Džeksona Poloka, čiji je opus imao snažan uticaj na modernu umjetnost 20. vijeka. Nena ističe da je fascinirana njegovim slikama, a u pitanju je isti način rada, prskanje i kapanje.

– Njegov rad mi se sviđa i u tim slikama prepoznajem svoj stil rada – kaže Nena.

Nagradna igra

S obzirom na to da voli da poklanja svoje slike, Nevenka je u pretpraznično vrijeme darivanja smislila način da nagradi svoje vjerne mušterije.

– Svako ko se frizira u salonu na kraju napiše svoje ime i podatke na ceduljici koju ubacim u kutiju. Uoči novogodišnje noći organizovaću izvlačenje i jedna od mušterija dobiće na poklon moju sliku. Namjeravam da to postane praksa, recimo, i za 8. mart. Takve stvari meni daruju neku posebnu životnu radost i voljela bih da to podijelim sa drugima – istakla je Nevenka.

Glas Srpske