U Okružnom sudu u Prijedoru danas će, kako saznajemo, početi suđenje Goranu Kneževiću (44) iz Prijedora koji je optužen za zelenašenje. Njega su u martu ove godine u akciji „Loan“ uhapsili pripadnici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP—a RS.

Brojne žrtve

Zajedno s njim tada su zbog istog krivičnog djela pali i Goranova bivša supruga Sanja Knežević (38) iz Prijedora i Tomislav Mastikosa (42) iz Brčkog. Knežević će na suđenje sam jer, kako saznajemo, s njegovom bivšom suprugom postignut je sporazum o priznanju krivice. Navodno je na putu ka sporazumu i treći optuženi Tomislav Mastikosa.

Knežević je uhapšen u kafiću u centru grada. Pao je u postavljenu klopku jer je u kafiću, navodno, čekao jednog od dužnika da mu vrati novac. Sanja je uhapšena u svom stanu, a Mastikosa u Brčkom. Knežević je tada označen kao vođa kriminalne grupe koja je za značajan iznos oštetila na desetine građana na području Prijedora.

Trojka se optužnicom, potvrđenom u avgustu ove godine, teretila da je od početka 2015. do 21. marta ove godine, kada je uhapšena, bavila zelenaštvom na području Prijedora.

Ranije hapšen

Koristili su teško imovno stanje građana kojima su uz nesrazmjerno visoke kamate davali novac na zajam, čime su nezakonito ostvarili veliku imovinsku korist, navedeno je tada u optužnici. Na teret im se optužnicom stavlja da su samo na kamatama od građana naplatili najmanje 91.000 maraka, a postoji sumnja da je taj iznos bio i dvostruko veći.

Pojedinim dužnicima, kada rate nisu isplaćivane na vrijeme, upućivane su i ozbiljne prijetnje. Knežević je odranije poznat policiji i više puta je hapšen, između ostalog i zbog posjedovanja oružja.

Dnevni avaz