Na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade koji je održan u Istočnom Sarajevu od 12. do 14.decembra ove godine drugu nagradu osvojio je Danijel Vidačak, učenik trećeg razreda društveno-jezičkog smjera Gimnazije „Sveti Sava“u Prijedoru.

Njegov mentor bila je Sanja Babić, profesorica srpskog jezika i književnosti.

Danijel je član mnogih školskih sekcija, a posebno je aktivan kao član literarne sekcije koju vodi pomenuta profesorica.

Ovaj festival održava se 17 godina, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je 516 pjesama koje su poslala 172 učenika osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Festival je ove godine bio posvećen liku i djelu Desanke Maksimović a predsjednik žirija festivala književnica Dara Sekulić uručila je nagrade mladim pjesnicima.

Povodom dobijene nagrade Danijel je izjavio:

-Ljubav prema poeziji osjećam još od osnovne škole. Sjećam se da su upravo recitacije tj. određene pjesme za razne školske priredbe budile moju strast ka umjetnosti. U početku sam pisao prozna djela a po dolasku u srednju školu prozu zamjenjuje poezija te nastupa nešto zreliji period u odnosu na osnovnu školu – kaže Vidačak.

Ističe da je poeziji posvećen i danas a njegovi pjesnički uzori su J.V.Gete i Aleksa Šantić.

-Pišem elegične, rodoljubive, socijalne i ljubavne pjesme koje zauzimaju posebno mjesto u mom stavaralaštvu. Nagrada koju sam dobio na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade za mene predstavlja veliko priznanje i potvrdu da sam na pravom putu. Podršku mom stvaranju dali su mi porodica i prijatelji, kao i profesorica srpskog jezika i književnosti Sanja Babić. Ona mi je ukazivala na stilske greške i tako mi pomogla da svoj pjesnički izraz pokušam dovesti do savršenstva te joj se ovom prilikom još jednom zahvaljujem – dodaje Danijel Vidačak.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Gimnazija “Sveti Sava” Prijedor