Ustanove u oblasti kulture u gradu Prijedoru, generalno, zadovoljne radom u protekloj godini. Iako pojedine planove nisu uspjeli realizovati, zajedničko za sve je, da su zadovoljni urađenim u 2018. godini.

Mišljenje o radu ustanova kulture u gradu na Sani imaju i Prijedorčani.

Anketirani građani Prijedora saglasni su da u tom gradu ima kulturnih sadržaja ali da bi ih moglo biti i više, te da Prijedorčanima nedostaje Dom kulture.

Radom u prošloj godini zadovljono rukovodstvo pozorišta i muzeja Kozare. Izdvajaju neke od najznačajnijih realizovanih projekata.

“Mi smo poslije 40 godina dobili novi svjetlosni tonski park, dakle promijenili smo kompletnu opremu u pozorištu Prijedor. U produkcionom smislu moram istaći da je to predstava “Kolubarska bitka”, kaže Zoran Baroš, direktor pozorišta Prijedor.

“Definitivno mogu reći da je to Drugo međunarodno Bijenale radova na papiru, prestižna međunarodna manifestacija gdje je uzelo učešće oko stotinjak autora”, navodi Zoran Radonjić, direktor Muzeja “Kozara” Prijedor.

Brojne zacrtane ciljeve u 2018. realizovali su i u Galeriji Sreten Stojanović i biblioteci.

“Izložba koju smo radili sa osnovcima grada Prijedora najljepše ćirilično slovo. Druga aktivnost koja je bila najposjećenija jeste nastup Marka Šelića Marčela”, rekla je Mara Vrzić Ećim, direktorica Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Pojedine ustanove kulture u Prijedoru nisu uspjele realizovati sve zacrtane ciljeve, ali kako kažu, uvijek ostaje naredna godina za nastavak rada.

RTRS