U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” otvorena je izložba slika Slobodana Kajteza iz Beograda.

Kajtez kaže da posjetioci imaju priliku da pogledaju njegovih devet slika na kojima je prikazao nastajanje svijeta.

-To su čudesa koja su se dešavala u svemiru i prikazao sam ih onako kako sam ih ja doživio. Namjerno nisam dao nazive slikama jer želim da sami posmatrači razmisle o tome kako bi ih nazvali- rekao je Kajtez.

Dodaje da slike o svemiru nisu bijeg od stvarnosti već su u bliskoj vezi sa religijom koja je inače često tema njegovih umjetničkih djela.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović”, Tihomir Ilijašević izjavio je da je Kajtez već dobro poznat Prijedorčanima.

-Dva puta je dovodio svoje studente na Festival crteža i muzike koji organizuje ova ustanova i doći će i na naredni festival. Ovaj put izložili smo njegove slike na kojima je on pokazao nastajanje svijeta, njegov početak i kraj, a publika će sama da to vidi i ocjeni – izjavio je Ilijašević.

Slobodan Kajtez je profesor Fakulteta primjenjenih umjetnosti u Beogradu, Odsjek zidno slikarstvo, atelje za restauraciju slika. Imao je 40 samostalnih izložbi i projekata i učestvovao je u 41 grupnom projektu i izložbama u Srbiji i inostranstvu.

U njegovom umjetničkom radu posebno mjesto zauzimaju ikonostasi kojih je do sada uradio 12. Pored toga, oslikao je pet crkava.

Kajtez je objavio i knjigu pod nazivom “Slikarske tehnike”.

EuroBlic-srpskainfo.com