Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, nakon ispitivanja osumnjičenog lica Rakić Ranka, rođenog 1996. godine, nastanjen u Prijedoru, stavio je dana 14.12.2018.godine, prijedlog Osnovnom sudu u Banja Luci, za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo Teška krađa iz člana 226. stav 1. tačka 1. u vezi sa članom 57. u sticaju sa krivičnim djelom Oduzimanje i oštećenje tuđe stvari iz člana 240. stav 1. i člana 56. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osumnjičeno lice je u vremenskom periodu od 04.12.2018.godine do 05.12.2018.godine, na području Grada Banja Luka, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi došao do otključanog putničkog motornog vozila marke „Opel kadet“, vlasništvo oštećenog D.M., te vozilo stavio u pogon i isto odvezao u nepoznatom pravcu, da bi potom vozilo prodao za novčani iznos od 150,00 konvertibilnih maraka. Dana 07.12.2018.godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičeni je došao do parkiranog i otključanog putničkog motornog vozila marke „VW Polo“, vlasništvo oštećenog D.M., vozilo stavio u pogon i odvezao se u nepoznatom pravcu, nakon čega je vozilo ostavio na parkingu na području Grada Banja Luka a iz vozila uzeo i prisvojio novac u iznosu od oko 430,00 konvertibilnih maraka.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna, shodno članu 197. stav 1. tačka v. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banja Luci.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka
Foto – EuroBlic