Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske kompanije „SDHS-CSI BH“ Jang Sju potpisaće sutra u Banaluci Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, potvrđeno je portalu CAPITAL u Vladi RS.

“Kineska kompanija „SDHS-CSI BH“ Banja Luka uplatila je nedostajuća sredstva po osnovu jednokratne koncesione naknade za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor”, rekli su u MInistarstvu saobraćaja i veza RS.

Podsjećamo Kinezi su prvo kasnili dan sa uplatom koncesione naknade od 8,7 miliona KM, da bi zatim bilo utvrđeno da nedostaje oko 80.000 KM, a što se “izgubilo” prilikom uplate i konverzije valuta.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra parafirali su ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong International” Jang Sju.

Autoput će tako graditi Kinezi, a Republika Srpska će im u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS.

Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, pisao je CAPITAL u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Kinezi će, s druge strane, plaćati godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Planirano je da autoput bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima će na kraju Republika Srpska platiti 975 miliona evra.

Capital.ba