U Skupštini grada Prijedora u toku je 21. redovna sjednica.

Na samom početku zakletvu su položili novi odbornici Nenad Gvozden(SNSD), Maja Marković (SNSD) i Slavko Švraka(SDS), koji sun a ta mjesta došli umjesto svojih stranačkih kolega koji su osvojili mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tokom Aktuelnog časa gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je odgovarao na pitanja odbornika, nakon čega je usvojen Prijedlog Odluke o usvajanju II Rebalansa budžeta Grada Prijedora za 2018.godinu.

Potom je uslijedila najzanimljivija tačka današnjeg Dnevnog reda, Prijedlog Odluke o usvajanju budžeta grada Prijedora za 2019.godinu.

Predstavnici pojedinih političkih partija predložili su amandmane na budžet nakon čega su uslijedile i pauze vezane za usaglašavanje stavova.

Pošto je Biljana Malbašić, načelnica Odjeljenja za finansije, u ime predlagača dala objašnjenje za pojedine amandmane i njihovo (ne)usvajanje, uslijedilo je pojedinačno izjašnjavanje o svakom amandmanu.

Tom prilikom mogla se vidjeti drugačija većina od one “zvanične”, pa su glasovima odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Socijalističke partije i Demokratske fronte, usvojeni svi predloženi amandmani ovih političkih subjekata, dok su djelimično usvojeni amandmani Stranke demokratske akcije.

Potom se glasalo za Nacrt budžeta grada Prijedora za 2019.godinu sa usvojenim amandmanima u iznosu od 41.977.858 KM, koji je dobio podršku 30 odbornika dok je jedino Ajdin Mešić iz Stranke demokratske akcije bio suzdržan.

Isti omjer glasova bio je i prilikom izjašnjavanja o Prijedlogu Odluke o izvršenju budžeta Grada Prijedora za 2019.godinu, nakon čega je predsjednik Skupštine Sead Jakupović dao pauzu do 16:30 časova kada bi sjednica trebalo da bude nastavljena.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com