Policijska uprava Prijedor podsjeća sve vozače, učesnike u saobraćaju, da je u periodu od 15. novembra 2018. godine stupila na snagu zakonska obaveza da,bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila do 15. aprila naredne godine, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, i koristiti je za vrijeme zimskih uslova saobraćaja.

Pod zimskim uslovima saobraćaja podrazumijeva se:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog ili sleđenog snijega,
v) kada pada kiša i ledi se na kolovozu, i
g) kada je kolovoz zaleđen.

Pod zimskom opremomkoju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, prema Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima, podrazumijeva se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm, i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm, i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, izriče se novčana kazna od 40,00 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Ako se radi o neispravnosti pneumatika iako su odgovarajući (dubina gazećeg sloja manja od 4 mm što se utvrđuje na vanrednom tehničkom pregledu) za vozača je propisana kazna od 100 do 300 KM, kao i jedan kazneni bod.

Za vozila u vlasništvu pravnih lica koja ne posjeduju obaveznu zimsku opremu propisana je novčana kazna od 500 do 5.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu 100 do 300 KM, a ako se radi o samostalnom preduzetniku novčana kazna od 500 do 1.000 KM.

Za vozila u vlasništvu pravnih lica koja nemaju ispravne pneumatike (dubina gazećeg sloja manja od 4 mm što se utvrđuje na vanrednom tehničkom pregledu) predviđena je novčana kazna za pravno lice u rasponu od 1.000 do 8.000 KM, dok je za odgovorno lice u pravnom licu propisana novčana kazna od 100 do 300 KM. Za isti prekršaj samostalnom preduzetniku može se izreći novčana kazna od 500 do 1.500 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou.

PU Prijedor
Foto – ilustracija