Inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darko Marčetić (44) iz Prijedora uhapšen je zbog sumnje da je u dva slučaja iznudio novac od dilera, saznaje Srpskainfo.

Marčetić je inače zaposlen u kancelariji SIPA u Banjaluci, a uhapšen je u petak ujutru po nalogu Tužilaštva BiH, u akciji koja se odnosi na procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Marčetić nije jedini osumnjičeni u ovom predmetu, a prekjuče se Tužilatšvu BiH predao i Adnan Aličić (39) iz Ključa.

Nakon hapšenja pretreseno je više lokacija koje koristi osumnjičeni Marčetić.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su inspektori SIPA prikupili dovoljno dokaza koji povezuju njihovog kolegu sa pomenutim krivičnim djelima.

Prema našim saznanjima Aličić je steroide i druge sportske medikamente dovezao jednoj osobi, te se zatim udružio sa Marčetićem u iznuđivanju novca.

Marčetić je sa Aličićem stupio u kontakt sa osumnjičenim dilerima i predstavio se kao inspektor SIPA, ali ih nije uhapsio.

– Marčetić im je rekao da će im pomoći da izbjegnu hapšenje. Na osnovu toga i uz pomoć Aličića u dva slučaja je od njih iznudio novac – kaže naš sagovornik.

U SIPA su nam potvrdili da je uhapšen njihov službenik i da će u narednom periodu on biti suspednovan sa posla.

– Ukoliko bude osuđen zbog pomenutih krivičnih djela on će dobiti otkaz u našoj agenciji. Onima koji krše zakon nema mjesta u SIPA – rekli su u ovoj agenciji.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je Marčetić osumnjičen da je radio u dogovoru sa drugim osobama koje su ilegalno uvozile sportske medikamente i određene količine marihuane.

Na taj način zloupotrijebio je svoj službenih položaj i od osumnjičenih je iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zašiti od krivičnog gonjenja.

– Tokom istrage, utvrđeno je da je osumnjičeni zloupotrijebio i mogućnost pristupa policijskom i drugim evidencijama, kako bi uzimao podatke koje je koristio prilikom iznude novca od osumnjičenih – pojasnili su u Tužilaštva BiH.

Nakon što je u javnost procurila informacija o hapšenju Marčetića, Tužilaštvu BiH se predao i drugi osumnjičeni u ovom predmetu Adnan Aličić.

– Obojicu osumnjičenih će ispitati postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Nakon toga biće donesena odluka da li će im biti predložen pritvor – rekli su u Tužilaštvu.

Poznat od ranije

Adnan Aličić koji je saslušan u Tužilaštvu BiH, od ranije je poznat policiji, a hapsili su ga upravo pripadnici SIPA.

On je bio uhapšen prošle godine u akciji „Bond“ koja se odnosila na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i nedozvoljeno krijumčarenje akciznih proizvoda.

EuroBlic-srpskainfo.com